Makine Haber

Endüstriyel panel bilgisayar nedir ve nasıl seçilmelidir?

Endüstriyel panel bilgisayarlar, üretim tesisleri ve fabrikalar gibi zorlu ve ağır ortam koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Söz konusu bilgisayarlar; üretimden veri toplama, makina ve proses otomasyonu uygulamaları, süreç analizi ve kontrolü ile operatör paneli uygulamalarında tercih edilmektedir.

  • 28 Ocak 2022
Endüstriyel panel bilgisayar nedir ve nasıl seçilmelidir?

Çizgi Teknoloji

Üretim tesisleri ve fabrikalar gibi zorlu ve ağır ortam koşullarında kullanılmak için tasarlanan endüstriyel panel bilgisayarlar; üretimden veri toplama, makina ve proses otomasyonu uygulamaları, süreç analizi ve kontrolü ile operatör paneli uygulamalarında tercih edilirler.

Endüstriyel panel bilgisayar ve kişisel bilgisayar arasındaki fark nelerdir?
Endüstriyel sınıf bilgisayarlar, kişisel bilgisayarların yeterlilik ve tam verim gösteremeyeceği sıcaklık, toz, nem ve titreşim gibi zorlu endüstriyel ortam koşullarında tam performans ile 7/24 kesintisiz bir şekilde çalışabilir. Bu sebeple, zorluk derecesi yüksek olan endüstriyel üretim koşullarında üretim verimliliğini en üst seviyeye çıkarmak için endüstriyel sınıf PC’ler kullanılmalıdır.

Seçim yapılırken hangi özelliklere dikkat edilmeli?
Peki endüstriyel panel bilgisayar nasıl seçilmelidir, seçilirken hangi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır? En doğru endüstriyel panel bilgisayar seçimini yapabilmek için her şeyden önce kullanım amacını ve cihazın kullanılacağı ortamı belirlemek gerekiyor. Bu kapsamda aşağıdaki kriterle ön plana çıkıyor:

İşlemci: 
Endüstriyel panel PC seçerken; kullanılacak işletim sistemi, yazılım, kullanım yeri ve amacına uygun seviyede işlemci seçilmesi önemlidir. Endüstriyel panel PC’lerde kullanılan işlemciler, sıcaklık ve titreşim gibi zorlu ortam şartlarına dayanıklı olmalıdır.
Artech endüstriyel panel bilgisayar serileri; Windows tabanlı uygulamalar için Intel Celeron seviyesinden iCore seviyesine ve Android tabanlı uygulamalar için ARM Cortex serisine kadar farklı yeni nesil fansız işlemci seçenekleri sunuyor.

Çalışma ortamının sıcaklığı: 
Kişisel bilgisayarlar 35 °C sıcaklık seviyesinde dayanıklılık gösterirken; Artech endüstriyel panel bilgisayarlar yapıları itibarıyla 60 °C sıcaklığa sahip ortamlarda bile sorunsuz bir şekilde 7/24 çalışabiliyor. Ayrıca, tüm modellerde 70 °C çalışma sıcaklığına kadar dayanımlı endüstriyel sınıf SSD ve 80 °C çalışma sıcaklığına kadar dayanımlı endüstriyel sınıf RAM bulunuyor.

Çalışma ortamı için gereken sıvı koruması:
Artech endüstriyel panel PC serilerinin tamamı en az IP65 ön yüz koruma sınıfına sahip olmakla birlikte, ıslak ve yıkama gerektiren bir endüstriyel çalışma ortamında ise farklı bir ürünü seçmek doğru olacaktır. Bu noktada IP67 ön yüz koruması bulunan Artech WPC-400 serisi iyi bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Çalışma ortamı için gereken toz koruması: 
Endüstriyel panel bilgisayarlarda fan kullanıp kullanmama kararı ortamdaki toz ve kir miktarı ile doğru orantılıdır. Kirin ve tozun olduğu bir üretim sahasında, fansız bir panel bilgisayar tamamen sızdırmaz yapısıyla ideal bir seçim sunuyor. Söz konusu panel PC’lerde hava tahliyesi bulunmadığı için kir ve toz içeri giremiyor. Artech endüstriyel panel PC’lerden Ultimate Serisi IPC-600, Endurance Serisi IPC-400 ve Performance Serisi IPC-700 modeller; fansız, tam kapalı, toz korumalı, endüstriyel tip paslanmaz çelik metal gövdeleri sayesinde en zorlu endüstriyel koşullarda dahi üst düzey performans ile çalışıyor. Ayrıca bu modeller, fansız yapıları ile daha az ısı yaydıkları için enerji tüketimini de azaltmaya imkân veriyor.

Ergonomi: 
Endüstriyel panel bilgisayarın konumlandırılacağı alan, ekranda gösterilmesi gereken bilgi miktarı, bu bilgilerin hangi mesafeden görülebilmesi gibi etkenler; ekran büyüklüğü, çözünürlüğü ve oranının seçiminde öne çıkıyor. Artech endüstriyel panel PC serileri; 10”/15”/17”/21” TFT ekran büyüklüğü, FullHD’ye kadar ekran çözünürlüğü, 4:3 ve 16:9 ekran oranı seçeneklerine sahip. Ayrıca, ağır kimyasal ve ağır iş eldiveni kullanımı gibi kullanım şekli ve çevresel şartlara bağlı olarak, 3 mm. kalınlaştırılmış, darbelere karşı güçlendirilmiş Rezistif ve Kapasitif olmak üzere farklı dokunmatik ekran seçenekleri ile dahili Endüstriyel Membran Tuşlu Klavye ve Touchpad seçeneği de Artech endüstriyel bilgisayar serilerinde sunuluyor.

Şok, darbe, titreşim koruması: 
Endüstride fabrikalarda sıklıkla karşı karşıya kalınan şok, darbe ve titreşime karşı dayanıklılık ürünün kullanım ömrünü etkileyen kilit önem taşıyan kriterler arasında geliyor. Artech endüstriyel panel PC serilerinin disk sürücüleri, şok emiciler ile yastıklama ve mekanik yalıtım sağlanarak monte edilmiş, ürünlerin iç yapısında kullanılan, titreşimden ötürü sürtünmeye uğrayacak kablolar ise zırh korumalı, tüm soket ve bağlantılar ise kilitli soketlidir. Söz konusu özellikleri sayesinde bu serilerin, şok, darbe ve titreşime dayanımları fazla ve uzun ömürlüdür.

Kolay çıkartılabilir ve değiştirilebilir disk yuvası: 
Disk imajları ya da sabit disklerin arızalanması, endüstriyel panel bilgisayarlarda görülebilecek ve bu nedenle de zaman ve üretim kayıplarına yol açabilecek sorunlar arasındadır. Bu problemi ortadan kaldırmak adına sahada imaj kopyalanması veya cihazın sökülerek disk değişimi yapılması gerekebilir. Bu tür müdahaleler üretimin daha uzun süreli duraksamasından farklı arıza risklerine ve ek teknik personel maliyetlerine sebebiyet verebilir. Bu noktada Artech Endurance Serisi IPC-400 ve Ultimate Serisi IPC-600 modellerde bulunan kolay çıkartılabilir ve değiştirilebilir disk yuvası sayesinde, herhangi bir arıza durumunda üretim hattını durdurmaya gerek kalmadan arızaya anında müdahale edilerek, maksimum 15 saniye süren disk değişimi ile üretim kaybı yaşanmadan çalışmaya devam edilebilir. Sıradan bir endüstriyel panel bilgisayarda ortalama 15 dakika sürebilecek değişim, Artech teknolojisi ile 15 saniyede yapılabiliyor.

Çalışma ortamına uygun montaj: 
Çalışma alanına göre endüstriyel panel PC’nin bir kioska veya makinaya gömülüp gömülmeyeceği, bir duvara monte edilip edilmeyeceği konusunda, cihaz satın alımından önce saha keşfi esnasında karar verilmesi gerekir. Tesis için seçilen Panel PC bir kioska gömülecek ise, doğru panel boyutu ve derinliğinin tespiti önem taşımaktadır. Seçilen Panel PC duvara, standa ya da pendant kol üzerine monte edilecekse montajının VESA uyumlu olması gerekmektedir. Ayrıca, makinalar bir panel PC’nin yüzeye gömülmesini gerektiriyorsa, panel montajı seçeneği olan bir panel PC tercih edilmelidir. Artech Endüstriyel Kiosklar ile gömülmesini istediğiniz panel PC’lere uygun çözümler sunulmaktadır. VESA montaja uygun olan tüm Artech modelleri panel montaja uygun tasarım ve aksesuara da sahiptir.

Satış sonrası teknik hizmetler: 
Bir endüstriyel panel bilgisayar seçilirken dikkat edilmesi gereken kriterlerden biri de ürünü üreten firmanın satış sonrası teknik hizmetleridir. Çizgi Teknoloji, Artech endüstriyel panel bilgisayar çözümlerini 3 yıla kadar garanti ve 5 yıla kadar yedek parça temin garantisi ile müşterilerine teslimatını gerçekleştiriyor. Firma; 27 yıllık endüstriyel sistem teknolojileri, yerli üretim tecrübesi, yetkin ve hızlı teknik servisiyle sürdürülebilir ve sorunsuz çalışma performansına sahip ürünler sunuyor.
Çizgi Teknoloji, müşterilerinin en doğru endüstriyel panel bilgisayar seçimini yapabilmesi için onların üretim tesisini ziyaret ederek saha keşfi gerçekleştiriyor ve optimum fayda sağlayacak Artech endüstriyel panel bilgisayar modelini öneriyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ