Makine Haber

Endüstride IoT’nin geleceği Manisa’da masaya yatırıldı

Yeni nesil endüstriyel iletişim ve kontrol teknolojisi CC-Link’i dünya genelinde yaygınlaştırmayı hedefleyen Japonya merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan CLPA, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ‘Endüstride IoT Sohbetleri’ adlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

  • 09 Mart 2020
Endüstride IoT’nin geleceği Manisa’da masaya yatırıldı

CLPA (CC-Link Partner Association) tarafından Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Endüstride IoT Sohbetleri’, Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sanayicileri, akademisyenleri ve üniversite öğrencilerini aynı platformda buluşturan etkinlikte; Sanayi 4.0, dijital dönüşüm, robotlar, nesnelerin interneti, endüstriyel haberleşme ve yapay zeka teknolojileri masaya yatırıldı.

Kazaz: “Üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşüyor”
Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Sanayi 4.0 evresi ile birlikte günümüzde dijital dönüşüm uygulamalarının hızla yaygınlaştığına dikkat çekti. Kazaz, “Kalkınmanın temelini hiç şüphesiz teknoloji ve bilgi üretebilen yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturuyor. Bu noktada, bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmek için üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

Taşkın: “İyi bir laboratuvar alt yapısı oluşturmaya çalışıyoruz”
Bölüm olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgiler paylaşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Taşkın, öncelikli olarak öğrenciler için iyi bir laboratuvar alt yapısı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Kontrol ve Otomasyon Laboratuvarı için Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri ile yapılan hibe anlaşması kapsamında, öğrencilere güncel endüstriyel otomasyon ve robotik teknolojisine yönelik imkânlar sağlandıklarını anlatan Taşkın, üniversite-sanayi iş birliği ile gerçekleştirdikleri TÜBİTAK destekli ‘Güneş Panelleri İçin Otonom Temizlik Aracı Projesi’ne ait farklı tasarım çalışmalarını da katılımcılarla paylaştı.

Berber: “Aynı kalitede ürün üretebiliyoruz”
Etkinlik kapsamında sunum gerçekleştiren Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. Üretim II Müdürü Sezay Berber, “Aralık 2017’de üretime başlamamızdan bu yana Mitsubishi Electric’in IoT tabanlı fabrika otomasyon teknolojisini kullanarak, müşterilerimizin her biri için aynı kalitede ürün üretebiliyor ve bu kalitenin devamlılığını garantiye alabiliyoruz. Isı eşanjör hattında bulunan e-F@ctory alt yapısı sayesinde, üretim koşulları ve kalite kontrol noktaları sürekli olarak takip edilebiliyor. Makinelerde bulunan sensörler ve kameralar yardımıyla kalite hataları otomatik olarak tespit edilebiliyor. Bu cihazlardan alınan veriler anlık olarak kullanıcılar tarafından takip edilebiliyor ve bu da, bize kalite hataları ya da makine arızaları meydana gelmeden önce müdahale edebilme imkânı tanıyor. Üretimde bulunan hat monitöründe; malzeme kullanım oranı, kalite trendleri, üretim adetleri, stoklar ve makine durumu anlık olarak izlenebiliyor. Ayrıca, operatörler tarafından POP terminallerine (tablet) birçok bilgi kaydedilebiliyor. Bu bilgi ve verilerin anlık olarak takip edilebilmesi ise, bizlere iyileştirme ve geliştirme olanakları sağlıyor” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ