Elektrik tesisatı kaynaklı yangınların gizli faili ark hataları
Yanlış kablolama, aşırı yüklenme, eskiyen tesisatlar ve kaçak akımlar gibi etkenler, zamanla elektrik sistemlerinde ısınmaya ve kıvılcım oluşumuna yol açıyor. Gözle görülmeyen bir tehlike de elektrik ark hataları. Geleneksel sigortalar ve kaçak akım röleleri belirli seviyelerde koruma sağlasa da ark hatalarını tespit etmede yetersiz kalabiliyor.

Ali Demirbaş
Hager Group Türkiye Pazarlama Müdürü
Elektrik tesisatlarındaki sorunlar nedeniyle meydana gelen yangınlar, yol açtığı can ve mal kaybı açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Ülkemizdeki yangın felaketlerinde de elektrik tesisatı kaynaklı sorunlar başta geliyor. Özellikle kış aylarında elektrikli ısıtıcıların fazla tercih edilmesi yangın vakalarını artırıyor.
Yanlış kablolama, aşırı yüklenme, eskiyen tesisatlar ve kaçak akımlar gibi etkenler, zamanla elektrik sistemlerinde ısınmaya ve kıvılcım oluşumuna yol açıyor. Gözle görülmeyen bir tehlike de elektrik ark hataları. Geleneksel sigortalar ve kaçak akım röleleri belirli seviyelerde koruma sağlasa da ark hatalarını tespit etmede yetersiz kalabiliyor. Kablolardaki gevşek bağlantılar, eskimiş izolasyonlar, tadilat sırasında meydana gelen aşınmalar, kemirgenlerin izolasyona zarar vermesi, kabloda bükülmeden dolayı oluşan deformeler ve gizli arızalar nedeniyle oluşan arklar, sessizce büyüyerek bir felakete dönüşebiliyor.
Sorun tespit edince enerjiyi kesiyor
Hager Ark Hata Algılama Cihazları (AFDD), elektrik tesisatında oluşabilecek ark hatalarını algılayarak yangın riskini önleme adına geliştirdiğimiz güvenlik çözümü. Cihaz, devredeki akım ve gerilim dalga formlarını sürekli izleyerek ark hatalarına özgü anormal dalgaları analiz ediyor. Herhangi bir sorun tespit ettiğinde ise hattın enerjisini kesiyor.
Ark hataları kaynaklı yangın felaketlerinin önüne geçilmesi adına AFDD (Ark Hata Algılama Cihazları) Avrupa ve Amerika’da zorunlu tutuluyor. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) standartlarına göre de AFDD’nin insanların bulunduğu bütün ev ve ticari yapılarda kullanımı zorunludur. Türkiye’de de özellikle yeni bina projelerinde ve kritik tesislerde bu ürün ve sistemin kullanımı yaygınlaşıyor.