Makine Haber

Hatiboğlu: “2020 yılını 260 milyon dolarlık ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz”

İç pazardaki daralmaya rağmen Avrupa pazarındaki talebin devam etmesi sayesinde üretimde bir düşüş yaşamadıklarına dikkat çeken ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, ilk 6 ayında 111 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdikleri 2020 yılını 260 milyon dolarlık ihracat ile kapatmayı hedeflediklerini ifade etti.

  • 10 Aralık 2020
Hatiboğlu: “2020 yılını 260 milyon dolarlık ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz”

Bu yıl 30. kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından ASAŞ, 2020’nin değerlendirmesini yapmak ve 2021 planlarını aktarmak için ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu’nun ev sahipliğinde online bir basın buluşması düzenledi.
Bu yıl ihracat odaklı bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Hatiboğlu, “2019’da ihracatın tüm satışlarımızdaki oranı yüzde 53 oldu. 2019’da toplam ihracat tutarımız 268 milyon dolar iken; 2020 yılının ilk 6 ayında 111 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2020 yılı sonunda ihracat rakamımızın 260 milyon dolar olmasını bekliyoruz” dedi.

“ASAŞ’ın başarı yolculuğu 1990’da bir aile şirketi olarak başladı”
Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 65. sırada yer alan ASAŞ’ın başarı yolculuğunun, 1990 yılında bir aile şirketi olarak Gebze’de alüminyum profil üretimi ile başladığını anlatan Hatiboğlu, günümüzde; alüminyum profil, alüminyum kompozit panel, alüminyum yassı mamuller, PVC profil, panjur ve kepenk sistemleri olmak üzere 5 ana iş kolunda faaliyet gösterdiklerini belirtti. Hatiboğlu, şunları aktardı: “Ürettiğimiz ürünlerle; havacılık, enerji, uzay, otomotiv, raylı sistemler, inşaat, ambalaj ve beyaz eşya gibi birçok sektöre hizmet veriyoruz. ASAŞ’ın 30 yıllık istikrarlı büyüme trendinin arkasında; yenilikleri takip ederek gelecek trendleri öngörmeye çalışmak, teknolojiye yatırım yaparak müşterilerine her zaman en iyisini sunmak tutkusu yatıyor.”

“2020 yılını 2019 ile benzer satış rakamlarında kapatacağız”
İş birimleri bazında değerlendirmelerde de bulunan Derya Hatiboğlu, “Alüminyum Ekstrüzyon İş Birimi’nde, 2020’nin ilk 10 ayında 2019 yılına göre ihracat hacmimiz yüzde 5 civarında arttı. Özellikle otomotiv, raylı sistemler ve treyler sektörleri özelinde büyüme trendimiz devam ediyor. Yurt içi satışlarımız ise, pandemiden kaynaklanan daralmadan ötürü 2019 yılı ilk 10 ayına göre yüzde 2 düştü. 2020 yılını 2019 ile benzer satış rakamlarında kapatacağımızı öngörüyoruz. Alüminyum Yassı Mamuller İş Birimi, 2020’nin ilk 10 aylık döneminde 68 bin ton seviyesinde sevkiyat gerçekleştirdi. PVC ve Panjur İş Birimi’nde de, 2020’nin ilk 10 ayında geçen senenin aynı dönemine göre tonaj bazında benzer rakamlar elde ettik. Pandemi etkisi ile mart, nisan ve mayıs aylarındaki kayıplarımızı haziran ayından itibaren kapattık ve bir önceki yılı yakaladık. Yılsonuna kadar da bu ivmenin devam edeceğini öngörüyoruz.”

“Mevcut müşterilerimizi korumayı başardık”
2020 yılında yurt dışı fuarların iptali ve uzun süren seyahat yasaklarının yeni müşteri kazanımları açısından olumsuz bir etki yarattığını kaydeden Hatiboğlu, mevcut müşterilerini korumayı başardıklarını ifade etti. Gümrük kapılarında yaşanan yoğunluğun, TIR ve konteyner bulunmasında yaşanan dönemsel problemlerin de sevkiyat süreçlerini zorlaştırdığına dikkat çeken Hatiboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün bunlara rağmen Ekstrüzyon İş Birimi’nde ağırlıklı olarak Almanya ve diğer çevre AB ülkelerine ihracat yaptığımız için, otomotiv sektöründeki 3-4 haftalık sipariş ötelemeleri dışında herhangi bir sorun yaşamadık. Satışlarımız eylül ayı itibarıyla normal düzenine döndü.”

“Yurt içi pazarında ciddi bir daralma yaşandı”
Pandemi sürecinde yurt içi pazarında ciddi bir daralma yaşandığının altını çizen Hatiboğlu, 2020’nin ikinci yarısında gerek yurt içinde inşaat sektöründe, gerekse ihracat pazarlarında gerçekleşen toparlanmayla geçen yılki satış tonajına ulaşabileceklerini öngördüklerini açıkladı. Yurt içinde daralma yaşanan söz konusu süreçte birkaç otomotiv müşterisi hariç Avrupa’daki müşterilerin işlerine devam ettiğini söyleyen Hatiboğlu, yurt içi ve ihracat pazarlarına yönelik şu değerlendirmede bulundu: “Batı Avrupa, Almanya faaliyet gösterdiğimiz büyük pazarlarımızdan. Mart ve nisan aylarında bu pazarlardan az da olsa sipariş almaya devam ettik. Mayıs sonrası siparişlerin artmasıyla yılın bütününde üretim açısından etkilenmediğimizi söyleyebilirim.”

“Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz”
Büyümenin ancak yatırımla mümkün olacağını söyleyen ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirtti. 2019 ve 2020’de alüminyum sektörüne yönelik hizmet veren iki iş birimi için yaklaşık 22,5 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını söyleyen Hatiboğlu, “Alüminyum Yassı Mamuller Folyo Üretim Tesisi için bu yıl Almanya’dan destekleyici nitelikte hat alımlarını gerçekleştirdik. Bu hatları 2021’nin eylül ayında devreye almayı planlıyoruz. Alüminyum Ekstrüzyon Üretim Tesisi için daha hassas ve seri imalat yapabilen tam otomatik CNC tezgahları ve robot makineleri sipariş ettik. 2021 yılı ve sonrası için piyasadaki gelişmelere bağlı olarak, kapasitemizi artırıcı yatırımlar planlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Ar-Ge ve inovasyona sürekli yatırım yapıyoruz”
ASAŞ’ın hem Türkiye, hem de sektöre değer katmak için çalıştığının altını çizen Hatiboğlu, Ar-Ge ve inovasyona sürekli yatırım yaptıklarını dile getirdi. ASAŞ’ın 2020 yılındaki Ar-Ge harcamaları yaklaşık 17 milyon TL olarak gerçekleştiğini söyleyen Hatiboğlu, Türkiye’nin ‘Ar-Ge Harcamaları En Yüksek 250 Şirketi Araştırması’nda da sektörün önde gelen kuruluşları arasında yer aldıklarını aktardı. Hatiboğlu, “Şu anda aktif olarak, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı çerçevesinde gerçekleştirilen Forge, Inova, Retrofeed ve Marbel projelerinde yer alıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ