Makine Haber

Gök: “Cobotlar, değişen koşullara adaptasyonu kolaylaştırıyor”

Sektörlerin değişen koşullara uyum sağlamasının kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Universal Robots Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, üreticilerin artık üretimin ya da arzın tehlikeye girmesi ve piyasa talebinin değişmesi durumunda, cobotlar sayesinde üretime ara vermeden devam edebildiklerini ifade etti.

  • 16 Eylül 2021
Gök: “Cobotlar, değişen koşullara adaptasyonu kolaylaştırıyor”

Pandemi koşulları sektörlerin ihtiyaçlarının hızla değişebileceğini gösterirken; üreticiler, ayakta kalmak ve piyasanın taleplerini karşılamak için üretim modellerinde otomasyon ve teknolojiye ağırlık vermeye başladılar. Bundan dolayı cobotlar; üretim tesislerinde giderek daha yaygın şekilde kullanılıyor.

“Üretimin her aşamasında esnek şekilde konumlandırılabiliyor”
Firmanın büyüklüğü ya da ürünün özelliği ne olursa olsun; cobotların her türlü üretim tesisine entegre edilip, üretimin her aşamasında esnek şekilde konumlandırılabildiğini belirten Universal Robots Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Üretimin ya da arzın tehlikeye girmesi, piyasa talebinin değişmesi gibi durumlar ortaya çıktığında, cobotlar sayesinde kesintisiz ve verimli bir biçimde üretime devam edebiliyor” dedi.

“Cobotlar hızla kurulabiliyor ve kolay programlanabiliyor”
Cobotların hızla kurulabildiğini ve kolay programlanabildiğini vurgulayan Gök, şunları söyledi: “Cobotlar yeni bir görevi öğrenme ve bu göreve alışma süreçlerini ortadan kaldırıyor. Üstelik kurulumu da oldukça kolay; cobotu kutudan çıkarıp kurmak ve basit bir programlama yapmak sadece 60 dakika sürüyor. Daha önce farklı görevler için yazılan programların da ihtiyaç anında sadece seçimler yapılarak kullanılması mümkün oluyor. Yüksek uzmanlık seviyesinde istihdama ihtiyaç duymadan kurulan cobotlar; böylece en küçük işletmelerde bile kolaboratif otomasyona geçme fırsatı sağlıyor.”

“Kısa sürede yatırım geri dönüşü sağlıyor”
Geleneksel robotlar ile cobotların farklarına da değinen Gök, “Geleneksel robotlar tek bir iş için tasarlanır, planlanır, kurulur ve başlatılır. Cobot ise, ihtiyaç halinde, kolayca birden fazla görev için uygulanabilir. Esnek üretim imkânı sunarak verimliliği artıran iş birlikçi robotlar, kısa sürede yatırım geri dönüşü sağlıyor. Cobotların geleneksel robotlara göre güvenlik standartları da daha yüksek olduğundan; risk analizlerine bağlı olarak güvenlik bariyeri olmadan insanlarla birlikte rahatça çalışma imkânı sunuyor” ifadelerini kullandı.

“Üretimde yüzde 500’e varan verim artışı sağlayabiliyor”
İş birlikçi robotlar olan cobotların, insanlarla yan yana çalışarak üretimde yüzde 500’e varan verim artışı sağlayabildiğine dikkat çeken Kandan Özgür Gök, sözlerini şöyle noktaladı: “Kapladığı az alan, kolay kurulumu ve kolay programlanması ile neredeyse bütün sektörlerde üretim hattına esneklik katan cobotlar, büyük veya küçük ölçekli olması fark etmeksizin artan taleplere yeni bir yatırıma gerek kalmadan cevap veriyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ