Makine Haber

Dökümhanede rulman değişimi ile 1 yılda 100 bin Euro’dan fazla tasarruf sağlamak…

Gaz türbin kanadı üreticisi olan firma, 6 haftada bir rulman arızası yaşamaya başladıktan sonra, döküm hattındaki döner bant rulman tipini değiştirdi ve önerilen küçük bir tasarım değişikliği sayesinde yıllık toplam 100 bin Euro’dan fazla tasarruf sağladı. 

  • 13 Mayıs 2020
Dökümhanede rulman değişimi ile 1 yılda 100 bin Euro’dan fazla tasarruf sağlamak…

NSK

Sektöründe lider bir gaz türbin kanadı üreticisi, 6 haftada bir rulman arızası yaşamaya başladıktan sonra, döküm hattındaki döner bant rulman tipini değiştirdi ve önerilen küçük bir tasarım değişikliğiyle yıllık toplam 100 bin Euro’dan fazla tasarruf sağladı. Üretici, mevcut rulmanlarının kısa servis ömrü nedeni ile NSK’daki uygulama mühendislerinden oluşan uzman ekibi aramaya karar verdi. NSK, AIP Katma Değer Programı’nı kullanarak, arızalı rulmanları inceledi ve mevcut tasarımın tam bir değerlendirmesini gerçekleştirdi.
Analiz sonuçlarına göre, döküm işleminde aşırı yakıcı bir çözeltinin (180 °C’de %50 sodyum hidroksit) kullanıldığı belirlendi; ağır yük ve montajda yanlış hizalama ile birleşince rulman yağlama ve kilitlenme sorunlarına neden olduğu ortaya çıktı. Bu sorun, rulmanlardaki yetersiz sızdırmazlıkla daha da arttı.

Keçeli silindirik makaralı rulman serisine geçilmesi önerildi
NSK bu nedenle, hem agresif yakıcı çözelti girişini önleyecek, hem de sızdırmazlık performansını artıracak olan keçeli silindirik makaralı rulman serisine geçmeyi önerdi. Ayrıca, kirli ortamlara karşı korumayı daha da geliştirecek ve montajı kolaylaştıracak alternatif bir döner kasnak tasarımı da önerildi.
Denemeler; bu değişikliklerin rulman ömrünü iki katına çıkardığını ve böylece arıza-bakım sürelerinde önemli bir azalmaya neden olduğunu gösterdi Sonuç olarak; üreticinin kalan döküm hatları da modifiye edildi.
NSK’nın keçeli silindirik makaralı rulmanları, yüksek yük kapasiteleri ve gelişmiş sızdırmazlık özellikleri ile döküm atölyeleri ve diğer çelik üretim ortamlarının zorlu koşulları için ideal ürünlerdir. Rulmanların iç ve dış bileziklerinde açılan delikler, lityum gresinin yerinde doldurulmasına izin verirken; korozyon direncini artırmak için uygulanan fosfat yüzey kaplaması da artı bir avantaj sağlıyor.
Döküm atölyesinde elde edilen tasarruf; rulmanlar için önceki yıllarda harcanan maliyetler, rulmanların değiştirilmesi için gereken iş gücü ve ortaya çıkan arıza sürelerinin NSK çözümü için harcanan yıllık maliyetle karşılaştırılması yoluyla bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ