Takım tezgahları sektörünün yol haritası UTİS’te çizildi
Takım tezgahları sektöründeki sanayicileri akademi dünyasıyla bir araya getiren UTİS, bu yıl 10. kez düzenlendi. TİAD’ın sponsorları arasında yer aldığı kongre kapsamında, ‘5 Eksen CNC Tezgahının Üretilebilirliği ile İlgili Fizibilite Çalışması’ adı ile bir çalıştay da gerçekleştirildi.
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TİAD) sponsorları arasında yer aldığı Uluslararası Talaşlı İmalat Kongresi (UTİS), bu yıl 10. kez gerçekleştirildi. ‘Dijital Dönüşüm’ temasıyla Antalya’da düzenlenen etkinlik, 192’si sanayiden olmak üzere 270 sektör profesyonelini bir araya getirdi. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve Başkanlığın iştiraki olan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin de (STM) katılımıyla gerçekleştirilen kongre kapsamında, ‘Türkiye’de 5 eksen CNC Tezgahının Üretilebilirliği ile İlgili Fizibilite Çalışması’ başlıklı bir çalıştay da organize edildi.
Çalıştay kapsamında; Türkiye’de mevcut CNC takım tezgahı üretim yeteneği ve kapasitesi, kritik parçalarının yurtiçinde üretilmesi ve üretim sürecinde alternatif iş modelleri oluşturulması konuları üzerinde duruldu. Çalıştay sonucunda elde edilen verilerle hazırlanacak ‘Fizibilite Çalışması ve Yol Haritası Raporu’, STM tarafından hem T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’na, hem de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak. Böylece, Türkiye’de yüksek teknolojili CNC takım tezgahı üretimi için çalışmalara hız verilmesi hedefleniyor. Ayrıca, kongre kapsamında 81 akademik ve 16 endüstriyel çalışmanın sunumu da gerçekleştirildi.
İki önemli panele de ev sahipliği yaptı
Etkinlik, ‘Talaşlı İmalatta Dijital Dönüşüm’ ve ‘Takım Tezgahlarında Yerlileşme’ adı ile iki önemli panele de ev sahipliği yaptı. Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Lazoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık’ın da konuşmacı olarak yer aldığı ‘Talaşlı İmalatta Dijital Dönüşüm Paneli’ kapsamında, sektörün konu özelindeki tüm süreçleri masaya yatırıldı.
Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Oral’ın moderatörlüğünde düzenlenen ‘Takım Tezgahlarında Yerlileşme Paneli’nde de, TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık konuşmacı olarak yer aldı ve sektörle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Kongre boyunca; Aachen Üniversitesi Takım Tezgahları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Christian Brecher, DMG Mori Ar-Ge Müdürü Dr. Irino Naruhiro, Yamazaki Mazak İleri Stratejiler Müdürü Dr. Tolga Çaylı, SNK Amerika CTO’su Fumihiro Kohara, Sandvik Coromant Dijital İmalat Satış Teknolojileri Müdürü Jens Nannen ve Big Daishowa Kesici Takım Departmanı Genel Müdürü Takashi Yamamoto, sektörün gelişimi ve geleceğine yönelik bilgiler sundu.