Takım tezgahları sektörünün İstanbul buluşması başladı
Takım tezgahları sektörünün bir araya geldiği Maktek Avrasya “Dijital Dönüşüm” temasıyla kapılarını açtı. Tüyap Fuarcılık Grubu’nun, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği iş birliği ve Makina İmalatçıları Birliği’nin desteği ile organize ettiği etkinlik 5 Ekim’e kadar devam edecek.
30 Eylül-5 Ekim 2024 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Maktek Avrasya kapılarını açtı. Tüyap Fuarcılık Grubu’nun, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği iş birliği ve Makina İmalatçıları Birliği’nin desteği ile organize ettiği etkinlik, Dijital Dönüşüm” temasıyla gerçekleştiriliyor.
Ersözlü: “Geleceğe adım atmak için önemli bir platform”
Fuarın açılış töreninde konuşma yapan Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Bugüne kadar düzenlediğimiz fuarlarda 4 bine yakın yerli ve yabancı katılımcı firmaya ve 430 bin iş insanına ulaşma başarısı gösterdik. Maktek Avrasya, artık sektörün takip edilen ve talep edilen bir fuarı haline geldi. Dünyada kendi alanında ilk altı fuardan biri haline geldi. Bu yıl fuarımızda 32 ülkeden 1.000 katılımcı firma yer alıyor ve bunların arasında 7 ülkeden 110 firma doğrudan katılıyor. Ziyaretçilerimiz, üretimde yapay zekâ kullanımı, robotik teknolojiler ve dijital dünyanın yeniliklerini deneyimleme fırsatı bulacaklar. Ayrıca, üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilerimize destek olmak adına Türk Eğitim Vakfı iş birliğiyle bir burs fonu başlattık. Hepimizin genç nesillere ihtiyacı var ve bu fuar, geleceğe adım atmak için önemli bir platform oluşturuyor” dedi.
Akyüz: “Maktek Avrasya’nın etkisi ve gücüne güveniyoruz”
Fuarın açılışında konuşan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ise şunları aktardı: “Fabrika yapan makineler olan takım tezgahlarını anlatırken refah ve toplumsal kalkınmayı telaffuz ediyoruz. Çünkü ekonomi sağlamsa, bu temel üzerine inşa edilen kültür, eğitim ve sosyal yaşam da sarsılmaz. Maktek Avrasya 2024’te göreceğimiz tüm teknolojiler, ülkemizin kalkınma ve refahında belirleyicidir. Rekabetçiliği korumak ve dünyayla yarışabilecek katma değerli ürünler üretmek ancak ileri teknoloji ve bilgiyle mümkün. Ar-Ge ve inovasyondan güç alan teknoloji transferiyle, ihtiyaçlarımıza ve hedeflerimize hizmet eden teknolojik kabiliyetlerin birbiriyle yarıştığı bu arenadayız ve Maktek Avrasya’nın etkisi ve gücüne güveniyoruz.”
Gencer: “Yatırımlarımızı sürdürmek mecburiyetindeyiz”
Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selim Emre Gencer, “Ana pazarlarımızla rekabette ayakta kalabilmemiz için yatırımlarımızı sürdürmek mecburiyetindeyiz. Bunu başarmamız için de her zamankinden daha fazla kamu desteğine ihtiyacımız var. Yeter ki sabırlı olalım, finansal istikrar biz sanayicilerin olmazsa olmazıdır” şeklinde konuştu.
Dalgakıran: “Makine sektörü sanayinin temeli”
Türkiye Makina Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, “Makine sektörü sanayinin temelidir. Ne kadar dijitalleşme ve robotik teknoloji olsa da sonunda makine vardır. Bu sektörü nasıl daha ileriye götüreceğiz, bunun üzerinde durmalıyız. Makine sektörü bilgi ve gelişim açısından çok önemli bir aşamayı katetti ama bu yeterli değil. Çünkü kimse yerinde durmuyor. Rekabet içinde zayıf noktalarımızı belirlemeli ve öz eleştirimizi yapmalıyız” diye konuştu.