Gül: “Bilecik ve İstanbul’da kurmayı planladığımız fabrikaların hazırlıklarına başladık”
Bilecik ve İstanbul’da 50 milyon TL yatırımla kurmayı planladıkları iki yeni fabrikanın hazırlıklarına başladıklarını ifade eden Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, bu yıl ihracat pazarlarına 10 yeni ülke daha eklemeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkiye’nin depo ve raf sistemleri alanında küresel çapta projelere imza atan markası Temesist, istikrarlı büyümesini yeni yatırımlarla sürdürecek. 520 kişinin istihdam edildiği şirket, bugün başta Avrupa ve Amerika kıtası olmak üzere 55 ülkeye depo ve raf sistemleri ihracatı gerçekleştiriyor.
Kendi sektörlerinde dünyanın en büyük gıda, temizlik, e-ticaret, arşiv ve otomotiv firmalarının hem Türkiye’deki hem de dünyanın çeşitli ülkelerindeki depolarını anahtar teslim olarak yaptıklarını belirten Temesist Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, son dönemde artan talebe dikkat çekerek uzun süredir üç vardiya çalıştıklarını kaydetti.
“Yeni yatırımları devreye aldık”
Artan taleple birlikte yeni yatırımları devreye aldıklarını söyleyen Gül, “Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 20 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikamızda üretim yapıyoruz. Bu yılın sonuna kadar Bilecik’te yeni bir fabrika inşaatına başlayacağız. Ayrıca İstanbul Hadımköy’de ‘Temesist Endüstriyel Teknoloji’ üssünü kısa bir süre içerisinde hayata geçireceğiz. Burada insansız çalışan depolar üzerinde çalışacağız. Genç beyinlerimiz bu birimde başta lojistik ve depolarda robot-otomasyon teknolojileri olmak üzere sağlık ve savunma alanlarında ar-ge çalışmaları yapacak. Her iki yatırımın toplam maliyeti yaklaşık 50 milyon TL olacak” dedi.
“Toplam 9 şirketle faaliyet gösteriyoruz”
Temesist Şirketler Grubu olarak 5’i Türkiye’de, 4’ü de Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve Sırbistan’da olmak üzere toplam 9 şirketle faaliyet gösterdiklerini anlatan Gül, ihracatta da Avustralya hariç tüm kıtalara ve toplamda 55 ülkeye ürün sattıklarını söyledi. İhracat gelirlerinin cironun yüzde 23’üne ulaştığını belirten Gül, orta vadeli hedefin ise bu oranı yüzde 50’ye ulaştırmak olduğunu vurguladı. Bunun için yeni pazar arayışlarının da devam ettiğini kaydeden Gül, şunları söyledi: “Bu yıl Fransa, Suudi Arabistan, Norveç, Hindistan ve Güney Amerika ülkeleri radarımızda. Özellikle Güney Afrika’dan Madagaskar başta olmak üzere 10 yeni ülkeyi ihracat pazarlarımıza eklemek istiyoruz.”
“Sektöre “depo mühendisliği’ kavramını kazandırdık”
Sektöre ‘depo mühendisliği’ kavramını kazandırdıklarını ifade eden Halil İbrahim Gül, söz konusu kavramı şu cümlelerle özetledi: “Depo mühendisliği ülkemizde henüz yeni bir kavram. Üretimin ve ihracatın artmasına paralel olarak büyüyen depolar artık çok daha büyük ve çok daha yüksek. Depolar aynı zamanda daha akıllı ve teknolojik olmaya başladı. İnşa ettiğimiz tüm depolarda projeden, üretim ve montaj süreçlerine kadar en ileri mühendislik yöntemlerini kullanıyoruz. Sektörümüzde en çok mühendis istihdam eden firmayız. Tüm testler ve statik hesaplamalar kendi mühendislerimiz tarafından dünya standartlarında yapılıyor. Bu çalışmalarımız ülkemizdeki teknik üniversitelerden ve İngiltere, Almanya, Kanada ve Hollanda’daki resmi kurumlardan onaylı. Depo mühendisliği dahilinde ayrıca tamamı kendi tasarımımız ve üretimimiz olan insansız akıllı depoları ve 1,5 ton yükü raflar arasında taşıyan mekik robotları kendi fabrikamızda üretiyoruz.”
“Robot tasarımı üzerinde çalışıyoruz”
Depolarda kullanılan robotların üretimi için ayrı bir parantez açan Gül, bu robotları daha önce İtalya’dan alırken şu anda motor hariç tüm üretimin Türkiye’de yapıldığının altını çizdi. Motor üretimi için de çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve yüzde 100 yerli üretime ulaşmak istediklerini ifade eden Gül, “Biz bu robotları kendimiz üretme kararı aldığımızda İtalya’daki firma bize 20 senede ancak üreteceğimizi söylemişti. Ancak biz 4 ay içerisinde üretmeye başladık ve şu ana kadar 1750 adet ürettik. Şimdi de depo içerisinde sadece tek yöne değil her yöne giden bir robot tasarımı üzerinde çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.