Makine Haber

Endüstriyel tesislerdeki iç hava kalitesinin sırrı

Endüstriyel tesislerde işlenen hammaddelerden çıkan toz ve partiküller hem çalışan sağlığı, hem de çevre sağlığı açısından hayati önem taşıyor. Endüstriyel ortamdaki insan sağlığına zararlı olan bu tozlar ve partiküller, gerekli tedbirler alınmadıkça tesislerde patlamalara da neden olabiliyor.

  • 18 Eylül 2021
Endüstriyel tesislerdeki iç hava kalitesinin sırrı

Ahmet ÖZBECETEK
Hifyber Genel Müdürü

Soluduğumuz havanın kalitesi doğrudan sağlığımızı etkiliyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) verilerine göre, her yıl dünya çapında akciğer kanserinden kaynaklı ölüm sayısı 223 bine ulaştı ve bu ölümler hava kirliliğinden kaynaklanıyor.
Hızlı kentleşme ve endüstrileşmenin bir sonucu olan hava kirliliği, özellikle son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Havayı kirleten iç ortam hava kirleticileri, başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere; astım, kalp hastalıkları ve hatta akciğer kanserine neden oluyor.
Gıda, ilaç, plastik, ahşap, ambalaj, metal işleme, seramik tesisleri, lastik üretimi, kâğıt imalatları, çimento ve demir-çelik üretimi yapan endüstriyel tesislerde; prosesten çıkan zararlı tozların çaplarının 2,5 mikrondan küçük olması nedeniyle akciğerin en ince noktalarına (alveol) kadar ulaşması kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle, endüstriyel tesislerde işlenen hammaddelerden çıkan toz ve partiküller hem çalışan sağlığı, hem de çevre sağlığı açısından hayati önem taşıyor.

Tesislerde patlamalara da neden olabiliyor
Endüstriyel ortamdaki insan sağlığına zararlı olan bu tozlar ve partiküller, gerekli tedbirler alınmadıkça tesislerde patlamalara da neden olabiliyor. Bu kapsamda, endüstriyel tesislerde toz toplama sistemleri aracılığıyla tozun kaynağından emilmesi, mahaldeki havanın filtre edilmesi ve kirli havanın zararsız bir şekilde atmosfere atılması; insan sağlığı ve güvenliği, çalışan personelin verimliliği ve çevre sağlığı açısından önem arz ediyor.

1 mikron altındaki küçük partikülleri filtreliyor
Endüstriyel tesislerdeki toz toplama sistemlerinde kullanılan filtrelerin filtrasyon verimliliği hayati bir önem taşıyor. Endüstriyel tesislerde prosesten çıkan 1 mikron ve altındaki tanecikler, hücre zarından kana karışabiliyor. Havada uzun süre asılı kalabilen bu partiküller, doğrudan insan sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor. Toz toplama sistemlerinde 1 mikron altındaki küçük partikülleri filtrelemek üzere geliştirdiğimiz filtre kumaşı ile endüstriyel tesislerde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sunuyoruz.
Yüksek verimlilikle partikül tutma özelliğine sahip olan filtre kumaşını, blend kâğıtlar üzerine yapılan kaplama ile üretiyoruz. Bu sayede, endüstriyel tesislerde havada asılı kalan virüslerin, bakterilerin ya da mayt gibi tehlikeli mikroorganizmaların; solunum yolu enfeksiyonu, astım, kalp hastalıkları ve hatta akciğer kanseri gibi hastalık riski oluşturmasını önlüyoruz.

İşletmelerde güvenli çalışma ortamları sunuyoruz
Filtrelerin amacı; havanın içinde bulunan partikülleri yakalayarak iç ortam havasını temizlemek. Ancak filtreler, aynı zamanda ortamda bulunan elektrostatik yükü de emerek, patlama ve kıvılcım riskini de ortadan kaldırmalıdır. Bu kapsamda FR (Flame Retardant); yani alev geciktiricilik özelliğine de sahip olan filtre medyası ile işletmelerde güvenli çalışma ortamları sunuyoruz.
Yüksek mukavemete sahip olan filtre medyası ile endüstriyel tesislerdeki toz toplama sistemlerinden maksimum verim alınmasını sağlıyoruz. Uzun süreli filtrasyon verimliliği sağlayan filtre medyası ile toz toplama sistemlerindeki bakım maliyetlerini de düşürüyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ