Makine Haber

Örücü: “Dizel yakıtın Avrupa’nın büyük şehirlerinde yasaklanması Türkiye’yi de etkiledi”

AB ülkelerinde 2019 yılında yüzde 30’a gerileyen dizel satış rakamlarının, dizel yasaklarının Avrupa’daki satış rakamlarını etkilediğini ortaya koyduğunu belirten BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, dizel yakıtın Avrupa’nın büyük şehirlerinde yasaklanmasının Türkiye’yi de etkilediğini ifade etti.

  • 20 Şubat 2020
Örücü: “Dizel yakıtın Avrupa’nın büyük şehirlerinde yasaklanması Türkiye’yi de etkiledi”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010-2019 yıllarını kapsayan araç satış verilerini açıkladı. Söz konusu verilere göre, son 10 yılda trafiğe kayıtlı araç sayısı yüzde 53’lük artışla 23 milyonu geçerken; LPG’li araç sayısı 2 milyon 900 binden 4 milyon 661 bine yükseldi. 2010’da otomobillerin yüzde 42,3’ü benzinliyken; bu oran 2019 yılında yüzde 24’lere kadar geriledi.
10 yıllık değişim rakamlarını değerlendiren alternatif yakıt sistemleri üreticisi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Otomotiv pazarı araştırma şirketi JATO, geçtiğimiz günlerde AB ülkelerindeki araç satış rakamlarını açıkladı. 2019 yılında yüzde 30’a gerileyen dizel satış rakamları, dizel yasaklarının Avrupa’daki satış rakamlarını etkilediğini ortaya koyuyor. Çevre ve insan sağlığını etkileyen dizel yakıtın Avrupa’nın büyük şehirlerinde yasaklanması Türkiye’yi de etkiledi. 2020 başında getirilen zorunlu emisyon testi, dizel yasaklarının ülkemizdeki izdüşümüdür” dedi.

“Hava kirliliğinin en büyük etkenlerinden”
Dizelin çevreye ve insan sağlığına olan etkilerini anlatan Örücü, şöyle konuştu: “Dizel yakıtın yanarken ürettiği katı parçacıklar (PM) ve azot oksit gazları (NOx), şehirlerde oluşan hava kirliliğinin en büyük etkenlerinden biri olarak gösteriliyor. Avrupa Birliği (AB) verilerine göre, büyük şehirlerin havasında yer alan yüksek PM oranları nedeniyle insanların ömrü 6 ilâ 8 ay kısalıyor. Yüksek PM değerlerinin yarattığı sağlık sorunlarına harcanan para ise ton başına 75 bin Euro olarak hesaplanıyor. LPG, fosil yakıtlar içerisinde en temiz seçenek olarak öne çıkıyor. LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı; odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa ve benzinden yüzde 30 daha azdır.”

“Davos Zirvesi’nin önemli bir bölümü küresel ısınma ile mücadeleye ayrıldı”
Ocak ayında gerçekleştirilen Davos Zirvesi’ne de değinen Örücü, “Bu yıl ‘uyumlu ve sürdürülebilir bir dünya’ temasıyla düzenlenen zirvenin önemli bir bölümü küresel ısınma ile mücadeleye ayrıldı. Gelecek 10 yılda küresel ısınmaya bağlı gerçekleşecek çevre felaketlerinin ve nedenlerinin araştırıldığı forumda, dizel yakıtın yarattığı tahribat da gündemdeydi. Küresel ısınma tüm varlığını dünya üzerinde hissettirmeye başladığından devletlerin üzerindeki baskı da artıyor. Bizlere de, dünyamıza karşı daha sorumlu davranmak zorunda olduğumuz gerçeğini gösteriyor” diye konuştu.
Avrupa’daki dizel yasaklarının Türkiye’ye zorunlu emisyon testi olarak yansıdığını belirten Kadir Örücü, dizel yakıtın insan sağlığı ve çevreye olan zararının devletlerin yadsıyamayacağı verilerle kanıtlandığını anlattı. Örücü, sözlerini şöyle noktaladı: “AB ülkelerinde başlayan ‘yeşil bölge’ uygulamalarının büyük şehirlerimizde uygulamaya geçirileceğini öngörüyorduk. Yeni Çevre Kanunu ile getirilen zorunlu emisyon testi, olası dizel yasağının ilk adımı olarak yorumlanabilir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ