Çetinkaya: “Yılın ikinci yarısında sanayide hareketliliğin artmasını bekliyoruz”

Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki makroekonomik gelişmelerin sanayi sektörünün 2024 yılını durgun geçirmesine sebep olduğunu aktaran GNC Makina Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinkaya, düşen faiz oranlarıyla birlikte üretimde hareketliliğin artabileceğini dile getirdi.

  • 14 Mart 2025
Çetinkaya: “Yılın ikinci yarısında sanayide hareketliliğin artmasını bekliyoruz”

Küresel ekonomik koşulların, enerji maliyetleri ve hammadde fiyatlarındaki değişimlerin üretim sektörüne yön vermeye devam edeceğini ifade eden GNC Makina Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinkaya, “2025’in ilk yarısında sektörün çeşitli zorluklarla karşılaşma olasılığı yüksek olsa da yılın ikinci yarısında bu durumu dengeleyecek fırsatlar öne çıkacak” diye konuştu.
Enflasyondaki düşüşle birlikte TCMB’nin de faiz indirimlerine devam etmesini beklediklerini aktaran Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Düşen faizler, sanayi sektöründeki yatırımların finansmanında yeni bir pencerenin kısıtlı da olsa açılmasına sebep olabilir. Özellikle makine ve teknoloji yatırımları açısından daha erişilebilir kredi koşullarının oluşması, sanayicilerin yeni projelere yönelmesini destekleyecektir. Bu süreçte, üretim kapasitesini artırmaya yönelik adımlar ve verimliliği artıran makine yatırımları ön plana çıkabilir.”

“Yurt dışı dinamikler de önemli”
Yurt içindeki gelişmeler kadar yurt dışı dinamiklerin de oldukça önemli olduğunun altını çizen Çetinkaya, “Özellikle ABD’nin dış ticaret politikaları ve Avrupa Birliği’nin önümüzdeki dönemde izleyeceği yol, ihracat yapan sanayicilerimiz için belirleyici olacak. Küresel tedarik zincirindeki değişimler ve yeni ticaret anlaşmaları, Türkiye’nin sanayi ihracatında yeni fırsatlar yaratabilir. Bu noktada, yerli üreticilerin rekabet gücünü artıracak politikaların ve teşvik mekanizmalarının devreye girmesi büyük önem taşıyor. Tüm bunlar doğrultusunda, özellikle yılın ikinci yarısı itibarıyla sanayi ve üretimde hareketlilik bekliyoruz. Sanayinin canlanmasıyla birlikte takım tezgahları sektöründe de toparlanma yaşanacaktır. Yenilenen talep ve ertelenen yatırımların devreye alınmasıyla, takım tezgahları alanında daha yüksek sipariş hacmi ve büyüme potansiyeli ortaya çıkacaktır. Bu süreçte, yerli üretimin desteklenmesi ve dijital dönüşüm yatırımlarının hızlanması, sektörün daha sağlam bir büyüme trendine girmesine katkı sağlayacak. Yılın ikinci yarısında iç pazarda sanayi üretiminin hız kazanması ve ertelenen yatırımların devreye alınmasıyla toplam takım tezgahları pazarının yıllık bazda ortalama yüzde 3 oranında büyümesini bekliyoruz. CNC makineleri ve otomasyon sistemlerine yönelik artan talep, bu büyümede önemli bir rol oynayacak” diyerek sözlerini noktaladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ