Makine Haber

Ünlü: “Radyant ısıtma sistemleri, işletme giderlerini önemli oranda düşürüyor”

Radyant ısıtma sistemlerinin işletme giderleri açısından büyük avantajlar sağladığını vurgulayan Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, endüstriyel tesis yatırımcılarının ve işletme sahiplerinin seçim yaparken, klasik sistemler ile radyant ısıtma sistemleri arasındaki farkı göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi.

  • 01 Haziran 2020
Ünlü: “Radyant ısıtma sistemleri, işletme giderlerini önemli oranda düşürüyor”

Endüstride kullanılan radyant ısıtma sistemlerinin hem ilk yatırım maliyeti, hem de işletme giderleri açısından sunduğu avantajlara dikkat çeken Çukurova Isı, klasik ısıtma sistemlerinin kullanıldığı fabrika, atölye ve depolarda ısıtma giderlerinin radyant ısıtma sistemlerinden yüzde 50 daha pahalı olduğunu vurguladı.
Radyant ısıtma sistemlerinin işletme giderleri açısından büyük avantajlar sağladığının altını çizen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, endüstriyel tesis yatırımcılarının ve işletme sahiplerinin sistem seçimi yaparken, klasik sistemler ile radyant ısıtma sistemleri arasındaki farkı göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi. Ünlü, “Açık alevli radyant ısıtıcılar ile borulu tip radyant ısıtıcılar, klasik ısıtma sistemlerinde olduğu gibi boru, kanal vb. transfer elemanlarına ihtiyaç duymadıkları için; ilk yatırım maliyeti klasik sistemlere göre ortalama yüzde 25-30 daha düşüktür. İşletme giderleri de, klasik sistemlerden yüzde 30 ilâ yüzde 65 daha tasarrufludur. Sistem, düşük işletme giderleri sayesinde 1 ilâ 3 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti eder” dedi.

“Klasik sistemlerde ısıtma taşıma yolu ile yapılıyor”
Klasik sistemlerde ısıtmanın taşıma yoluyla yapıldığını ifade eden Ünlü, şunları söyledi: “Merkezi bir kaynak vasıtası ile elde edilen sıcak hava, buhar ya da sıcak su; sirkülasyon pompaları, fanlar, borular/kanallar vasıtasıyla ısıtılacak mekana taşınır ve apareyler, konvektörler veya menfezler aracılığıyla içeriye sıcak hava olarak basılır. Önce mekanın havasını; daha sonra da insanları, makinaları vb. ısıtır. Ancak ısınan hava yükseldiği için; izolasyonun yetersiz olduğu tesislerde ya da hava değişiminin fazla olduğu işletmelerde bu tür bir sistemle ısıtma oldukça geç ve zor gerçekleşir. Tavan ile taban arasındaki sıcaklık farkları çok yüksektir. Sonuç olarak; çok fazla enerji harcayan ve yeterli konforu sağlayamayan bir sistemle ısıtma yapılmaya çalışılır.”

“Güneşin gezegenleri ısıtmasının küçük bir modeli”
Radyant ısıtma sistemlerinin, güneşin gezegenleri ısıtmasının küçük bir modeli olduğunu anlatan Ünlü, söz konusu sistemde ısıtmanın ışınım yoluyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Ünlü, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sistem, ısıtılacak mekana kurulur ve tavana asılır. Brülör vasıtasıyla yakılan gaz, radyant boruların içerisinde dolaştırılır ve ısıtılan borunun üzerinden yayılan enerji, yansıtıcılarla aşağılara yönlendirilerek ısıtma yapılır. Sistemde taşınan akışkan ve transfer elemanı bulunmadığı için taşımadan kaynaklı transfer kaybı olmaz. Amaç; önce cisimleri ve insanları ısıtmaktır. Isıtma, zeminden başlar ve çok kısa sürede hissedilir. Tavan ile taban arasındaki sıcaklık farkları da düşüktür.”

“Uygulama alanına göre faklı avantajlar sunuyor”
Açık alevli radyant ısıtıcılar ile borulu tip radyant ısıtıcıların uygulama alanlarına göre faklı avantajlar sunduğunu belirten Osman Ünlü, proje aşamasında sunulan keşif ve projelendirme desteğinin önemine dikkat çekti. Ünlü, “Endüstride kullanılan açık alevli radyant ısıtıcılar ile borulu tip radyant ısıtıcılar arasındaki temel fark, yüzey sıcaklıklarının farklı olmasıdır. Borulu tip radyant ısıtıcılar, orta yoğunluklu ısıtıcılardır ve genel ısıtmaya daha uygundur. Açık alevli ve seramik plakalı radyant ısıtıcılar ise, yüksek yoğunluklu cihazlardır. Genel ısıtma yapmak mümkün olduğu gibi, lokal ısıtma yapmak da mümkündür. Örneğin; genel ısıtma yapılan bir fabrikada akşam mesai yapılıyor ve sadece belirli bir alan için ısıtmaya ihtiyaç duyuluyorsa, seramik plakalı radyant ısıtıcı tercih edilmelidir. Bu noktada tavsiyemiz; proje aşamasında doğru cihaz seçimi yapılması ve cihazların projeye uygun olarak dizayn edilmesidir Çukurova Isı olarak, 30 yıla yaklaşan tecrübemizle hem yeni yatırımlarda, hem de renovasyon projelerinde müşterilerimize ücretsiz keşif ve projelendirme desteği sunuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ