Tornalama merkezlerinde otomatik takım değişimi
Karmaşık parça üretiminde, zaman alıcı manuel takım değişimi prosesi genellikle tornalama merkezlerinin kullanımında düşüşe neden oluyor. Ancak, tezgaha uyarlanmış sıkma birimleri için yeni otomatik takım değişimi çözümü, tornalama merkezlerinde tam otomasyon sağlayarak bu sorunu çözüyor.
Sandvik Coromant
Sandvik Coromant, tornalama merkezlerinde tezgaha uyarlanmış sıkma birimleri (MACU) için otomatik takım değişimi (ATC) özelliğini piyasaya sürüyor. Bu çözüm, manuel işleme gerektirmeden insansız üretime imkan tanıyarak tezgah kullanımının iyileştirilmesine ve verimin artırılmasına olanak sağlıyor.
Karmaşık parça üretiminde, zaman alıcı manuel takım değişimi prosesi genellikle tornalama merkezlerinin kullanımında düşüşe neden oluyor. Ancak, tezgaha uyarlanmış sıkma birimleri için yeni otomatik takım değişimi çözümü, tornalama merkezlerinde tam otomasyon sağlayarak bu sorunu çözüyor.
MACU için ATC, tornalama merkezlerinde tam otomasyon sağlıyor ve manuel işleme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Sonuçta, gelişmiş tezgah kullanımı ve yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca, karmaşık parça üretimi, imalat prosesini kolaylaştıran ATC özellikli bir tornalama merkezi ile daha verimli hale geliyor. Sonuç olarak, parça başına maliyet düşüyor ve hızlı yatırım getirisi elde ediliyor.
Hammarberg: “Oyunun kurallarını değiştiren bir çözüm”
Sandvik Coromant Global Ürün Yöneticisi Bo Hammarberg, “Bu oyunun kurallarını değiştiren bir çözüm ve robotların genellikle operatörler tarafından gerçekleştirilen tüm görevleri yerine getirebildiği tornalama merkezlerinde tamamen insansız operasyonlara olanak tanıyor. Önceden, robotik takım değişimleri yavaş ve özensizdi, çoğunlukla yanlış tork değerleri nedeniyle takımların kırılmasına yol açıyordu ve bu da zaman içinde maliyetleri artırıyordu. Tornalama merkezlerine yönelik otomatik takım değişimi teknolojimiz, şimdi takım tutucu kurulumları üzerinde benzeri görülmemiş bir esneklik ve kontrol sunuyor” dedi.
Otomasyon çözümlerine olan ilgi son on yılda giderek arttığını ve Sandvik Coromant bu çözümlerin geliştirilmesinde ön saflarda yer aldığını ifade eden Hammarberg, “2010 yılında, giderek artan bir trend tespit ettik, müşteriler tornalama merkezlerinde otomasyona giderek daha fazla yatırım yapmak istiyordu. Tam otomatik bir torna fikri göz ardı edilemezdi. 2012 yılında geliştirip sergilediğimiz küçük robotik hücre müşterilerimizden büyük ilgi gördü. O zamandan bu yana çözümü geliştirmeye devam ettik ve şimdi bu çözümü mevcut ve gelecekteki müşterilerin kullanımına sunabileceğimiz bir noktadayız” diye konuştu.
Önemli sürdürülebilirlik avantajları da sağlıyor
Otomatik takım değişimi, aynı zamanda önemli sürdürülebilirlik avantajları da sağlıyor. Başlıca avantajları arasında enerji tüketiminin azaltılması, yüksek kaynak verimliliği, atıkların azaltılması ve genel ekipman verimliliğinin (OEE) iyileştirilmesi yer alıyor. Verimli bir şekilde kullanılan ve optimum seviyelerde çalışan tezgahlar, boşta kalma süresini ve enerji israfını en aza indirecek, daha az kaynakla daha fazla verim elde edilmesini sağlayacak, arızaları ve duraksama süresini azaltacak.
Bu teknoloji tornalama merkezlerinde ve çok amaçlı tezgahlarda uygulanabilir. ATC özelliğinin uygulanabilmesi için Coromant Capto arabirimine sahip MACU gerekiyor. Tornalama merkezleri için ATC özellikli spesifik bir MACU tareti gereklidir ve taret ATC ile hazırlanmışsa, alt taret bulunan çok amaçlı tezgahlarda ATC kullanılabilir.