Makine Haber

PAGEV, koronavirüs salgınının plastik sektörüne etkilerini araştırdı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın Avrupa ülkelerindeki plastik sektörünün son durumunu yansıtan çalışmasında, Avrupa’nın birçok ülkesinde plastik sektörünün hükümetlerce ‘hayati öneme sahip sektör’ olarak tanımlandığına dikkat çekildi.

  • 27 Nisan 2020
PAGEV, koronavirüs salgınının plastik sektörüne etkilerini araştırdı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde plastik sektörlerinin koronavirüs salgınından nasıl etkilendiğini ortaya koyan bir çalışma hazırladı. PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun da Yönetim Kurulu’nda yer aldığı, Brüksel merkezli Avrupa Birliği Plastik Derneği (EUPC) temelli çalışma; özellikle Avrupa’ya ihracat yapan Türk firmalarına durum analizi yapmaları ve olası fırsatları değerlendirmeleri bakımından ışık tutacak bilgiler de içeriyor. Çalışmaya göre, üretimin devam ettiği Avrupa ülkelerinde kısıtlamaların gevşetilmeye başlaması ile birlikte, plastik sektöründe yavaş yavaş talebin arttığı görülüyor.

Tek kullanımlık plastiklere yönelik talep artışa geçti
Ülkelerin birçoğunda üretim devam ederken; özellikle otomotiv, mutfak eşyaları, bahçe mobilyaları, beyaz eşya, inşaat ve kablo gibi sektörlerde yaşanan keskin düşüş, söz konusu sektörlere yönelik plastik üretimini de olumsuz etkiledi. Buna karşın; temizlik, medikal ve ambalaj sektöründe ise yükseliş yaşandı. Söz konusu süreçte tek kullanımlık plastiklere talep de artışa geçti. Örneğin; Litvanya’da tek kullanımlık plastiklere olan talep zirve yaptı. Ayrıca Avrupa’da, koronavirüs sürecinde alışverişlerde birden fazla kez kullanılan poşetlerin yerine hijyen sağlamaya yönelik tek kullanımlık plastik poşetler tavsiye ediliyor.

‘Hayati öneme sahip sektör’ olarak sınıflandırıldı
Belçika’da plastik sektörünün tümü; Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz ve İspanya’da ise sektörün bazı kolları ‘hayati öneme sahip sektör’ olarak sınıflandırıldı. Hükümetlerce yapılan söz konusu tanımlama, sektörlerdeki üretimin devamı açısından olduğu gibi, plastiklere bakışın değişmesi anlamında da önem taşıyor. Çalışmada, Avrupa genelinde plastik sektörünün koronavirüs ile mücadeleye destek veren adımlar attığı ve özellikle sağlık çalışanları için üretim gerçekleştirdiğine de dikkat çekildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ