Makine Haber

Hackerler en çok hangi sektörlere saldırıyor?

İleri teknoloji daha yaygın hale geldikçe her sektör için siber tehditler kaçınılmaz boyutlara ulaşıyor. Şirketler, yeni teknolojiye ve siber güvenlik algısına uyum sağlamak konusunda halen zorlanıyorlar. Hackerlerin da, saldırmaktan en çok zevk aldığı 5 sektör bulunuyor.

  • 13 Ağustos 2020
Hackerler en çok hangi sektörlere saldırıyor?

Gürsel TURSUN
Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü

Siber saldırıların gelişmişliği ve sıklığının artması, dijital çağın en önemli problemlerinden biri. Kişi ya da şirketler, endüstri ya da sektörler fark etmeksizin her alanda saldırılarını gerçekleştiren hackerlerin da, en çok saldırmaktan zevk aldığı 5 sektör bulunuyor. Kimi zaman bu sektörlerin sahip olduğu değerli veriler ya da sağladıkları kazançlar hackerleri cezbediyor. Kimi zaman da bu sektörlerin zayıf siber güvenlik korumalarına sahip olmaları, hackerlerin hedef tahtasına koyulmalarına neden oluyor. Siber güvenlik eğitimlerinin de yetersiz olduğu bu 5 sektörde atılması gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

1. Sağlık:
Genel istikrarsızlık, elektronik sağlık kayıtları ve uzaktan hasta izleme çözümleri gibi yeni teknolojilerin kullanımı, hastaneleri hackerler için daha kolay hedef haline getiriyor. Sağlık endüstrisinde giderek artan sayıda siber saldırı yaşanıyor. Doktorlar, hemşireler ve idari personel genellikle güçlü teknik veya siber güvenlik geçmişine sahip değiller. Başta hastane ağlarının güvenliği olmak üzere alınan 3. taraf hizmetlerin güvenliğinin de kontrol edilmesi gerekiyor.

2. Üretim:
Nesnelerin interneti (IoT) sensörleri, iş birlikçi robotlar ve fabrika yönetim platformları gibi Endüstri 4.0 teknolojisinin benimsenmesi birçok imalat sanayii sürecini kolaylaştırıyor. Ancak aynı teknoloji, fabrika ve depo ağlarını hackerlere ve siber saldırılara karşı çok daha savunmasız hale getiriyor. Çünkü, birçok veriyi elde eden ve işleyen IoT cihazlarının zayıf güvenlik korumaları hackerlerin radarından çıkmazken, gelişmiş saldırılar ile de alaşağı edilebiliyor.

3. İnşaat:
Genellikle yüksek teknoloji ürünü bir sektör olarak kabul edilmeyen inşaat sektörü, siber tehditlere karşı özellikle savunmasızlar arasında bulunuyor. Çalışanlar büyük olasılıkla sahada karşılaşacakları olası güvenlik riskleri hakkında iyi bilgilendirilseler de, karşılaşabilecekleri siber güvenlik risklerini öğretmek için yatırım yapılmıyor. Çünkü Endüstri 4.0’ın da yerleşmeye başladığı inşaat sektörü teknolojiyi içine aldıkça; kimlik avı planları, kötü niyetli ekler ve ‘ortadaki adam’ saldırıları gibi birçok hacker saldırısına maruz kalacak çalışanlar birçoğundan habersiz halde bulunuyorlar. Bu da, her şeyden habersiz bir sektörü radarına alan hackerler için bulunmaz bir fırsat olarak görülüyor.

4. Finans:
Siber suçlular finans sektörünü diğer tüm sektörlerden daha fazla hedefliyorlar. Tüm veriler hackerler için yararlı olabilir; ancak bankaların ve diğer finans kuruluşlarının banka hesap özetleri, kredi kartları ve kimlik bilgileri siber hackerler için anında kâr sağlıyor. Ayrıca, finansal kurumlar tarafından güvende tutulması zor olan IoT cihazlarının artan kullanımı, ağların güvenliğini daha da zorlaştırıyor. Bir finansal şirketin, müşteri bilgilerini ve şirket verilerini güvende tutmak için sağlam savunmalara ve iyi güvenlik uygulamalarına ihtiyacının yanı sıra, güçlü teknik becerilere sahip olması gerekmeyen çalışanlarının düzenli olarak eriştikleri sistemleri karşı da ayrıca savunma çözümlerine sahip olması gerekiyor. Çünkü, şirket içi tehditlerin en çok görüldüğü sektörlerden biri de finans sektörü ve hackerlerin gözleri çalışanların üzerinde bulunuyor.

5. Perakende:
2019’da birçok büyük markalı perakendeci sayısız siber saldırı yaşadı. Perakende sektörü; e-ticarete geçiş, çevrimiçi perakende satış ve mobil ödemeler gibi yeni teknolojilere uyum sağlıyor. Aynı zamanda, giderek artan siber saldırı perakendecilerin siber savunmaları üzerinde daha da fazla baskı oluşturuyor. Finansal kurumlar gibi, mağazalar da genellikle kredi kartı numaraları gibi değerli bilgileri tutuyor ve bu da, onları hackerler için daha çekici bir hedef haline getiriyor. Online perakende tarafında şifre güvenliğinin sağlanması, e-ticaret platformunun sağlam çözümlerle korunması önem taşırken; geleneksel mağazacılık tarafında ise çalışanların siber güvenlik bilincinin artırılması ve mobil cihazlardaki işlemlerinin korunması gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ