Güneş enerjisi İstanbul’da masaya yatırıldı

Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kapsamlı bir konferans içeriğine sahip olan ve 11-13 Mart tarihleri arasında kapılarını açan etkinlikte, sektördeki son yenilikler de sergilendi.

  • 15 Mart 2020
Güneş enerjisi İstanbul’da masaya yatırıldı

Bu yıl ilk kez düzenlenen Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı, İstanbul Kongre Merkezi’nde 11-13 Mart tarihleri arasında kapılarını açtı.

Oktik: “180 yıllık bir geçmişe sahip”
Etkinlikte yaptığı konuşmada, güneşten elektrik üretme çabasının 180 yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayan GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, “Solar İstanbul Fuarı’nın içeriğini; dünyanın güneş enerjisi alanında gittiği yöne ve Türkiye’nin bu alandaki gelişimini tüm değer zincirine nasıl yayabileceğine göre oluşturduk” dedi.

Aygün: “Güneşe, yerli ve milli temiz enerjiye inanıyoruz”


Dünya genelinde enerji yatırımlarının yüzde 70’inin hükümetlerin kararı doğrultusunda gerçekleştirildiğini aktaran GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün de, Türkiye’de ise söz konusu oranın biraz daha yüksek olduğunu belirtti. 2015 yılında 250 MW’la başlayan Türkiye’nin güneş enerjisi yolculuğunun günümüzde 6 bin MW’a ulaştığını söyleyen Aygün, şöyle konuştu: “Beklediğimiz kapasiteler açılmış olsaydı, bu rakamlar bugün çok daha farklı olurdu. Güneşe, yerli ve milli temiz enerjiye inanıyoruz; üstelik bu kaynak bedava. Kendi güneş enerjisi santralimizi yapacağımız günleri bekliyoruz. 1 MW’ın altındaki lisanssız santrallerle ilgili hukuki düzenleme yapılmasını istiyoruz.”
Bu yıl sonunda YEKDEM kapsamında işletmeye giremeyecek santraller için düzenleme yapılmasını beklediklerini kaydeden Aygün, “YEKA ihalelerinde TL bazlı düzenlemenin kanunlaşması halinde, ucuz ve uzun süreli finansman yatırımcılar için en önemli konular olacak. Bu finansmanın bulunabilmesi için gerekli düzenlemenin mevzuata girmesi de bir diğer önemli beklentimiz” diye konuştu.

Kaleli: “Artık büyük santraller yok”


Güneş enerjisi alanında artık 10 MW, 15 MW gibi büyük santrallerin olmadığını aktaran Günder Başkanı Kutay Kaleli ise, şu açıklamaları yaptı: “200 KW, 500 KW kapasiteli çatı tipi santrallerimiz var. Bu bir nevi toptandan perakendeye dönmek gibi. Güneş enerjisinin dağıtık olarak üretilebilmesi nedeniyle arz güvenliği büyük bir önem taşıyor. Bugün yenilenebilir enerjiden evine ekmek götüren yaklaşık 60 bin kişi var; yani 240 bin kişi bu iş üzerinden hayatını devam ettiriyor. Kurulumların küçülmesi ve çatı üstü GES’lerin artması halinde lokal EPC firmaları doğar. Bu da, 60 bin çalışanı 80 bine çıkartır. Çatı üstü güneş santralleri kendi maliyetlerini ödedikten sonra enerji maliyetlerini sıfırlayacaklar. Böylece; sanayici, turizmci, ticarethane sahipleri daha fazla kâr ve rekabet olanağı elde edecekler. Güneşte büyüme sağlanırken, bir yandan da yerli sanayiinin gelişmesi gerekiyor.”

Demirdağ: “Güneş artık sadece güneş değil”


Güneş enerjisi alanında depolama konusunun önemine dikkat çeken GENSED Başkanı Halil Demirdağ,”Güneş artık sadece güneş değil. Depolama, internet of things (nesnelerin interneti), elektrikli araçlar gibi konular gündemde. Dünyada elektrik ihtiyacının 3 kat artacağı öngörülüyor. Biz de buna hazırlanmalıyız” dedi.
Türk şirketlerinin yurt dışında çeşitli ülkelerde yatırımları olduğunu belirten Demirdağ, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türk şirketleri bugün Ukrayna’da güneş enerjisi santrali kuruyorlar. Avrupa’da işçiliğin en ucuz olduğu ülkelerinden Ukrayna dışında, şirketlerimiz Bulgaristan’da da güneş enerjisi santrali kurabiliyorlar. Demek ki, Türkiye bu konuda avantajlı; yani ürününü satabiliyor. Bu şekilde Türkiye’de bir sinerji oluşuyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ