Destek Patent ve LES Türkiye, yeşil inovasyonu masaya yatırdı
LES Türkiye ve Destek Patent iş birliği ile düzenlenen Friday IP Talks etkinliği, sürdürülebilirlik ve inovasyon alanında farklı sektörlerden uzmanları bir araya getirdi. Yeşil patent stratejileri ve çevre dostu teknolojilerin geleceği hakkında kapsamlı bir tartışma platformu sunan etkinlik, iş dünyasının sürdürülebilir gelecek için atması gereken adımlara ışık tuttu.

Destek Patent ve LES Türkiye iş birliğinde düzenlenen Friday IP Talks etkinliği, sürdürülebilir inovasyonlar ve yeşil patent stratejileri üzerine odaklanan kapsamlı bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. LES Türkiye Genel Sekreteri ve Arçelik Fikri Haklar Yöneticisi Güler Ayyıldız Dalma’nın moderatörlüğünde gerçekleşen zirvede, çevre dostu teknolojilerin iş dünyasındaki yeri ve sürdürülebilir stratejilerin önemi masaya yatırıldı.
Yeşil İnovasyon Zirvesi’nde, Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz ve LES Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hande Hançar “Çevre Dostu İnovasyonlar: Sürdürülebilir Stratejiler ve Patentler (Green Patent)” konusundaki görüşlerini paylaştılar. FixCloud’un kurucu ortağı Yılmaz Barçın “Yeşil Dönüşümde Şirketlerin Rolü”, Teknoloji ve Ekonomi Yazarı Metin Can “Sürdürülebilirlik Çalışmalarının Medyadaki Yansımaları”, Türkiye Kurumsal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuran Aksu “Sürdürülebilirlik Çalışmalarında Toplumsal Farkındalık” ve Destek Patent Vekili Samet Sözen “Sürdürülebilir Patent Stratejileri: Yenilikten Korumaya” başlıklı sunumlarıyla zirveye katkı sundular.
“Şirketler yeşil teknoloji patent portföyünü genişletiyor”
Sürdürülebilirlik odaklı çalışmaların artık tüm dünyanın gündeminde olduğuna dikkat çeken Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Temiz enerji teknolojilerindeki patent başvuruları 2023’te yüzde 19 artarken, Fortune 500 şirketlerinin yüzde 78’i yeşil teknoloji patent portföylerini genişletiyor” dedi.
Yeşil patentlerin şirketlere sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını tescillemenin yanında global ölçekte ticari kazanç ve yüksek katma değer sağladığını belirten Yamankaradeniz, konuşmasını şirketlerin ve buluşçuların yeşil inovasyona yatırım yapması, patent stratejilerini gözden geçirmesi, teşviklerden yararlanması, iş birlikleri geliştirmesi ve yeşil dönüşümü şirket kültürünün bir parçası haline getirmesi gerektiğini vurgulayarak tamamladı.
“Bir tercihten ziyade zorunluluk”
Sürdürülebilir inovasyonun artık bir tercihten ziyade zorunluluk olduğunu vurgulayan Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz ise, “Sürdürülebilir iş modellerine geçiş yapan şirketler sadece çevresel etkilerini azaltmıyor, aynı zamanda rekabet avantajı kazanıyor. Yenilenebilir enerji, atık yönetimi ve enerji verimliliği gibi alanlardaki her buluş, geleceğimize yapılan bir yatırımdır” dedi.
“Yeşil teknolojilerin ardından gelecek en önemli kavram biyomimikri olacak”
Sürdürülebilirlik ve yeşil teknolojilerin ardından gelecek en önemli kavramın biyomimikri olacağını vurgulayan Teknoloji ve Ekonomi Yazarı Metin Can, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Doğayı taklit ederek yeniden sağlıklı ve yeşil binalar yapabilmenin, plastik ve betondan kurtulmanın yeni yöntemi olan bu kavram, gelecekte yeni tartışma konusu olacak Doğanın 3,8 milyar yıllık Ar-Ge birikimi sürdürülebilir inovasyonların ana kaynağı olacak.”
“2030’a kadar küresel elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10’u veri merkezleri tarafından kullanılacak”
Dijital dönüşümün enerji tüketimi üzerindeki etkilerine dikkat çeken FixCloud’un kurucu ortağı Yılmaz Barçın, “2030 yılına kadar küresel elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10’u veri merkezleri tarafından kullanılacak. Yenilenebilir enerji kaynakları ve verimli enerji yönetim sistemleriyle veri merkezleri karbon pozitiften karbon nötr ve hatta karbon negatif modellere dönüştürülebilecek” ifadelerini kullandı.
“Sürdürülebilirlik ürün ve marka arasındaki farkı belirliyor”
Toplumun yüzde 40’lık kesiminin sürdürülebilirliği doğru anladığını ve tüketicilerin sürdürülebilirliğe önem veren markaları tercih ettiğini vurgulayan Türkiye Kurumsal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuran Aksu, “Sürdürülebilirlik, ürün olmakla marka olmak arasındaki farkı ortaya koyuyor. Çok iyi bir ürününüz olsa ve çok iyi satıyor olsa da sürdürülebilirliğiniz yoksa marka olmanız çok zor” diyerek sürdürülebilirliğin rekabetteki kilit rolünü vurguladı.