Makine Haber

Dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgahı kadran hatalarını azaltmak

NSK’nin takım tezgahlarına yönelik yeni teknoloji vidalı milleri ile; kullanıcıların kalıp, dökme ve hassas bileşenleri işlemesi sırasında daha kaliteli yüzey düzleştirme yapması mümkün olacak. İkinci perdahlama/cilalama için gereken süreyi önemli ölçüde azaltan teknoloji, enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor.

  • 21 Mayıs 2021
Dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgahı kadran hatalarını azaltmak

NSK

Dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgahı kadran hatalarının görülmesi bilinen bir sorundur. NSK’nin yenilikçi yapısı sayesinde bu istenmeyen olayın etkilerini azaltmak mümkün. Yeni NSK teknolojisi, dünyada ilk kez vidalı mil hareket yönünü değiştirdiğinde sürtünmeyi stabilize ederek, kadran hatalarının görülme olasılığını önemli ölçüde azaltıyor.
Dairesel enterpolasyon; CNC merkezleme deliği, frezeler ve EDM (elektro erozyon) makineleri gibi takım tezgahlarında sıklıkla gerçekleştirilen işlemler arasında yer alır. Dairesel bir ark boyunca gerçekleştirilen bir hareket olarak tanımlanan dairesel enterpolasyon, iki makine ekseninin aynı anda hassas şekilde koordine edilmesini gerektirir. Dairesel enterpolasyon sırasında vidalı milin hareketinin tersine çevrilmesi ile belirlenen yoldan sapması durumunda düzensiz sürtünme oluşur. Kadran hataları olarak bilinen bu hareket hataları, çalışılan alanın yüzeyinde mikro seviyede hatalar oluşmasına ve istenmeyen çiziklere veya çıkıntılara neden oluyor.

Üreticiler daha fazla hassasiyet talep ediyorlar
Kalıp ve alet üretimi sektörlerinin yanı sıra, hassas bileşen işlemede üreticiler daha fazla hassasiyet ve daha iyi yüzey düzleştirme talep ediyorlar. Bu da, takım tezgâhlarında besleme performansının daha yüksek olmasını gerektiriyor. Bu sorunu ele almak için servo kumandasında yazılım ile dengeleme sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Buna karşın, vidalı milin ne zaman yön değiştirdiğini öngörmenin zor olduğu ve yazılımın tam sonuç sağlayamadığı durumda sürtünme farkı oluşur. Bu nedenle, vidalı mil teknolojisinde köklü değişiklik şarttır.
Bu soruna karşılık olarak NSK, kurumsal tescilli sürtünme kontrolü ve son derece hassas değerlendirme ile ölçüm teknolojilerini kullanıyor. Sonuçta elde edilen iyileşmeler, hareket yönü tersine döndüğünde vidalı millerde oluşan sürtünme farklılıklarını önemli ölçüde azaltıyor.

Enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor
NSK’nin takım tezgahlarına yönelik yeni teknoloji vidalı milleri ile; kullanıcıların kalıp, dökme ve hassas bileşenleri işlemesi sırasında daha kaliteli yüzey düzleştirme yapması mümkün olacak. Sonuç olarak; söz konusu teknoloji ikinci perdahlama/cilalama için gereken süreyi önemli ölçüde azaltıyor ve enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Yüksek hassasiyetle konumlandırma gerektiren hassas işlerde kullanılan tüm takım tezgahları faydalanabilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ