Makine Haber

Ağaç işleme makinesi sektörü dış ticaret fazlası vermeye devam ediyor

AİMSAD tarafından hazırlanan ‘2021 Yılı İkinci Çeyrek Ağaç İşleme Makinesi (AİM) Özet Sektör Raporu’na göre, yılın ilk 6 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 198 olurken; sektör dış ticaret fazlası vermeye devam etti. Sektör, 2020 yılı sonunda da tüm zamanların ihracat rekorunu kırmıştı.

  • 05 Ağustos 2021
Ağaç işleme makinesi sektörü dış ticaret fazlası vermeye devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan dış ticaret verilerine göre derlenen ‘2021 Yılı İkinci Çeyrek Ağaç İşleme Makinesi (AİM) Özet Sektör Raporu’ AİMSAD (Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği) tarafından yayımlandı. Sektörün üretimi bir önceki döneme göre yüzde 48 artarak 147 milyon dolar, ihracatı yüzde 45 artarak 62 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 68 artarak 31 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 198 olurken; sektör yeniden önemli bir başarıya imza atarak dış ticaret fazlası vermeye devam etti.

En fazla ‘diğerleri’ grubunda bulunan makinelerin ihracatı gerçekleştirildi
Raporda yer alan ihracat verilerine bakıldığında, 2021 ilk 6 ayında en fazla ‘diğerleri’ grubunda bulunan makinelerin ihracatı gerçekleştirildi. En fazla ihracat ise, 3 milyon 917 bin 588 dolar ile Irak’la yapıldı. Irak’ı sırasıyla; Rusya, Cezayir, Bulgaristan, Birleşik Krallık, BAE, Özbekistan, Kosova, Romanya ve Polonya takip etti.
Rapora konu olan dönemdeki ithalat verilerine bakıldığında ise, Türkiye’ye en fazla ‘diğerleri’ grubunda yer alan makinelerin ithal edildiği görüldü. Yılın ilk 6 ayında Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülke ise Çin oldu. Türkiye, söz konusu dönemde Çin’den 11 milyon 030 bin 169 dolarlık makine ithalatı gerçekleştirdi. Çin’i sırasıyla; 9 milyon dolar ile İtalya ve 5.7 milyon dolar ile Almanya takip etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ