Makine Haber

Yamaner: “Çalışma ortamlarındaki riskler yangınlara davetiye çıkarıyor”

Sanayi bölgelerinde çıkan yangınlarda her yıl yüzlerce insanın yaralandığını, onlarcasının da yaşamını yitirdiğini belirten Falckon Genel Müdürü Anıl Yamaner, yönetici ve çalışanların günlük çalışma ortamlarındaki risklerden haberdar olmamalarının endüstriyel yangınların en büyük nedeni olduğunu söyledi.

  • 13 Eylül 2022
Yamaner: “Çalışma ortamlarındaki riskler yangınlara davetiye çıkarıyor”

Türkiye’de endüstriyel yangınlar ile ilgili farkındalık ve yatırımların sürekli olarak artmasına karşın yılda ortalama 500’e yakın yangın ve patlama meydana geliyor. Bu yangınlarda onlarca kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralanıyor. Endüstriyel yangınların şirketlere olan maddi zararları ise milyarlarca lirayı buluyor.
Yönetici ve çalışanların günlük çalışma ortamlarındaki risklerden haberdar olmamalarının endüstriyel yangınların en büyük nedeni olduğunu söyleyen Falckon Genel Müdürü Anıl Yamaner, “Elektriksel arızalar, kimyasal dökülmeler, kaynak/kesme gibi sıcak çalışmalar, bakım onarım operasyonları gibi görünen sebeplerin altında, küçük yangınların büyümesinde çoğu zaman esas etken ya riski tanımamak ya da uygun prosedür eksikliği olarak bulunuyor. Her riski tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmuyor” diye konuştu.

“Riskin en büyüğü farkında olunmayan risktir”
Riskin en büyüğünün farkında olunmayan risk olduğunu ifade eden Yamaner, şunları söyledi: “Eğer riskleri tanımazsak bunlara karşı ne bir ölçüm yapabiliriz ne de önlem alabiliriz. Yangınlar genellikle bir duman ya da kokuyla başlıyor. Onun üzerine doğru etkiyi alırsanız yangını kontrol altına alabilirsiniz. Burada da devreye acil durum müdahale ekiplerinin profesyonellikleri ve uzmanlıkları giriyor. Bir endüstriyel yangının etkisi, işletmenin tamamen yanması ya da kurtarılmasından ziyade, can/mal kaybı ve duruş süresiyle ölçülüyor. Bir işletmede kritik bir üretim hattının tamamen kaybedilmese bile yangın sebebi ile durması o işletmenin ürün çıkartmasını, tedarik zincirini ve müşteri güvenilirliğini etkiliyor. Yani işletmeler sadece direk maliyetler değil, itibar kaybı gibi dolaylı maliyetlerle de baş etmek zorunda kalıyorlar. Bunun sonucunda kayıplar sadece işletme özelinde kalmayıp tüm ülkenin ihracat potansiyelini ve ekonomisini etkiliyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ