Makine Haber

Pelister: “Mayıs ayında Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren sektörü olduk”

Pandemi kısıtlamaları, lojistik ve tedarik sorunlarına rağmen kimya sektörünün ihracatının hız kesmediğini ifade eden İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Mayıs ayında Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren sektörü olduklarının altını çizdi.

  • 03 Haziran 2021
Pelister: “Mayıs ayında Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren sektörü olduk”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü Mayıs ayında pandemiye rağmen 2,13 milyar dolarlık ihracat ile en çok ihracat yapan sektör oldu. 2020 Mayıs ayına göre yüzde 80 artış sağlayan sektörün ilk beş aylık ihracatı ise, yüzde 35 oranında artarak 9,6 milyar dolara ulaştı.

“Sektörümüzün ihracatı hız kesmedi”
Kimya sektörünün hem üretimde, hem de ihracatta güçlü bir performans gösterdiğini ifade eden İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “27 sektöre hammadde veya yarı mamul veren sektörümüz, ülkemizin büyümesine ve ekonomimize büyük bir katma değer sağlıyor. Pandemi kısıtlamaları, lojistik ve tedarik sorunlarına rağmen sektörümüzün ihracatı hız kesmedi. Aksine, Mayıs ayında Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren sektörü olduk. Mayıs’ta, geçen yıla kıyasla yüzde 80’lik artışla 2,13 milyar dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdik. İlk beş aylık ihracatımız da yüzde 35 arttı ve 9,6 milyar doları aştı” dedi.

“En kısa zamanda uygun finansman koşullarına ulaşmayı bekliyoruz”
Türkiye’nin ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüğünü de belirten Pelister, şöyle konuştu: “Bu başarılar bize gelecek adına umut vadediyor. Pandemi dolayısıyla finansmana ulaşmada zorluk yaşayan sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız için en kısa zamanda uygun finansman koşullarına ulaşmayı bekliyoruz. Haziran ayında Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı için çağrıya çıkılması planlanıyor. Sektörümüze yönelik verilecek teşvik ve desteklerle yatırımların en kısa sürede hayata geçirilmesini temenni ediyoruz. Böylece, katma değerli üretimin ve ihracatımızın artacağını öngörüyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ