Makine Haber

Karavelioğlu: “Covid-19’un merkezi Batı’ya doğru kaydıkça pazar kayıplarımız arttı”

Makine Federasyonu ve TOBB Makine Sektör Meclisi iş birliği ile gerçekleştirdikleri anketin, makine ihracatçısı firmaların salgın nedeniyle ciddi iş kaybına uğradığını ortaya koyduğunu aktaran MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, her 10 imalatçıdan 5’inin mart ve nisan ayında dış sipariş alamadığını vurguladı.

  • 07 Mayıs 2020
Karavelioğlu: “Covid-19’un merkezi Batı’ya doğru kaydıkça pazar kayıplarımız arttı”

Makine sektörünün yılın ilk 4 ayındaki ihracatı, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 10’un üzerinde azalarak 5,3 milyar dolar oldu. Sektörün nisan ihracatı ise, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38 düşerek 957 milyon dolar oldu. Makine sektöründe en büyük kayıplar ana pazarlarda yaşanırken; nisanda en fazla ihracat kaybı makine ihraç edilen beş büyük pazarda yüzde 52,5 ortalaması ile gerçekleşti. Söz konusu ülkelerden en az düşüş yüzde 43 ile Almanya’da yaşanırken; nisan ayında Fransa’ya makine ihracatındaki düşüş yüzde 71’e ulaştı.

“Ara mal stoklarımız tükendikçe sorunlarımız arttı”
Sektörün geçen yıl ulaştığı cironun yüzde 59’unun ihracattan geldiğini; ancak nisan ayında söz konusu gelirin yarısını kaybettiklerini vurgulayan Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Yıla iyi başlamamıza rağmen, Uzak Doğu’dan gelen ara mal stoklarımız tükendikçe sorunlarımız arttı. Hastalığın merkezi Batı’ya doğru kaydıkça, pazar kayıplarımız da yükseldi. Geçtiğimiz yıl nisan ayında; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa’ya 564 milyon dolar değerinde makine göndermiştik. Bu yıl aynı ülkelere nisan ayı ihracatımız 283 milyon dolara kadar geriledi” dedi.

“Doğru hamlelerle yeniden hız kazanabiliriz”
İlk 4 ayda yaşanan yüzde 10’un üzerindeki düşüşün mayıs sonunda yüzde 15’i aşabileceğini belirten Karavelioğlu, şöyle konuştu: “Küresel ekonomik krize en sıkıntılı yakalanan sektör makine sanayiidir. Makine imalatçıları dünyanın her yerinde baskı altında; toplam cirolarının yüzde 5’ine dâhi varmayan yedek parça ve bakım-onarım hizmetleri ile ayakta kalamazlar. Rekabetin çok çetinleşeceği tabiidir. Yerli imalatçıları ithalattan korumak üzere gümrük duvarları yükseliyor. Yaklaşık 400 firmayla yaptığımız anket, nisan ayında normal üretimi süren fabrikaların oranının sadece yüzde 21 olduğunu gösteriyor. Makine imalatçısı her 10 firmadan 4’ü, nisan ayında yurt içinden hiç sipariş alamadığını, 5’i ise yurt dışından hiç sipariş alamadığını söylüyor. Her 10 firmadan 9’u, elindeki işleri 1 ilâ 3 ay içinde tamamlayacağını belirtiyor; sonrası için işleri yok. İyi başladığımız bir yılda frene basmak zorunda kaldık; ama doğru hamlelerle yeniden hız kazanabiliriz. Gerekli olan; Türkiye’de kamu strateji dokümanlarının merkezine makinenin koyulduğunu ve yeniden sanayileşmede temel rolün makine sektörüne verildiğini akılda tutmaktır. Buna rağmen, desteklerin sektörlere göre değil, firmaların ihtiyaçlarına göre dağıtılmasının daha efektif ve adilane olacağına inanıyoruz.”

“Almanya ile endüstriyel iş birliklerimizi daha da güçlendirmeliyiz”
Almanya, Çin, ABD, Japonya ve Güney Kore gibi güçlü ekonomilerin 2030 stratejilerinin merkezinde makinenin yer aldığına; fakat söz konusu ülkelerin eylem planlarını eksiksiz olarak uygulamaya devam ettiklerine dikkat çeken Karavelioğlu, “Makine imalatının küresel liderleri, salgın sonrası yeniden üretime başlamak konusunda sabırsızlanıyorlar. Özellikle Çin ve Almanya, yeni küresel pozisyonlanmalarda erken rol alarak egemenlik kapmak istiyorlar. İtalya, İspanya ve Fransa gibi AB’nin önemli üreticileri bu salgından oldukça yara almış olarak çıkacaklar. Diğer rakiplerimizle yarışta öne geçmek için; bilhassa bu ülke pazarlarını nakış gibi işlemeliyiz ve Avrupa pazarının lokomotifi Almanya ile endüstriyel iş birliklerimizi daha da güçlendirmeliyiz. ‘Türkiye’nin Makinecileri’ markasıyla, bu süreçte Almanya başta olmak üzere tüm AB ülkeleri için özel kampanyaları hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

“İthalatın yüzde 14 artması şaşırtıcı”
Dünya ekonomisinin durduğu ve Türkiye’deki makine imalatçılarının üretimlerini kıstıkları bir dönemde, mart ayı verilerine göre ithalatın yüzde 14 artmasının ise şaşırtıcı bir veri olduğunu ifade eden Kutlu Karavelioğlu, “Makine ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 85’ten yüzde 73’e kadar geriledi. Oysa, geçen yıl makine dış ticaret açığını 5 milyar dolara kadar indirmiştik. Şu an firmalarımız, yüksek maliyetlerle ve verimsiz bir çalışmayla ayakta kalmaya çalışıyorlar. Personelimizi ne pahasına olursa olsun korumaya çalışıyoruz. Çünkü, yetişmeleri 10 yılı aşan Ar-Ge ve tasarımcılarımız başta olmak üzere hepsi işlerinde uzmanlar” diyerek sözlerini noktaladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ