Makine Haber

Akkoyunlu: “Veri güvenliği için USB bellek kullanımına dikkat edilmeli”

Apricorn’un USB belleklerin kullanımına yönelik yaptığı araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 58’i cihazlar için bağlantı noktası kontrolü veya beyaz liste uygulamazken; yalnızca yüzde 47’si çalışanlarından USB cihazlarında şifreleme kullanmasını istiyor.

  • 22 Kasım 2019
Akkoyunlu: “Veri güvenliği için USB bellek kullanımına dikkat edilmeli”

Apricorn’un USB belleklerin kullanımına yönelik araştırmasına göre, şirketler çalışanlarının USB belleklerini nasıl kullandıklarına çok az dikkat ediyorlar. IT departmanlarının şirket çalışanlarına güvenli USB cihazlar konusunda yardımcı olmaması da, firmaları veri sızıntıları dahil birçok tehlikeyle baş başa bırakıyor. Şirketlerin yüzde 58’i cihazlar için bağlantı noktası kontrolü veya beyaz liste (whitelist) uygulamazken; yalnızca yüzde 47’si çalışanlarından USB cihazlarında şifreleme kullanmasını istiyor.

“Birçok güvenlik tehdidi için önlem alınmalı”
Anket sonuçlarının, firmaların yarısından fazlasının USB bellekler için bir güvenlik protokolüne sahip olmadığını ortaya çıkardığını vurgulayan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Şirketlerin yüzde 53’ü, gizli verilerinin USB’lere indirildiğini algılayabilecek teknolojiye sahip değil. Bir firmanın güvenliği yalnızca varlıklarını online tehditlerden korumakla sınırlı değil; şirketler aynı zamanda iç tehditlere de odaklanarak, USB bellekler dahil birçok güvenlik tehdidi için önlem almalılar” diye konuştu.

“USB bellek kullanımı kritik bir öneme sahip”
Günümüzde şirketlerin karşı karşıya kaldığı güvenlik tehditlerinin karmaşıklığındaki ve şiddetindeki artış göz önüne alındığında, verilerin zarar görmesini önlemek için çalışanların güvenli USB bellek kullanmalarının kritik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Akkoyunlu, “Bir veri ihlalinin şirketlere ortalama maliyetinin 3,86 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde, özellikle veri ihlallerinin yaşanmasına da sebebiyet veren şifresiz USB bellek kullanımının yaratabileceği zararlar daha da gün yüzüne çıkıyor. Anketin sonuçlarına göre, 2017 yılında yüzde 82 olan şifresiz USB belleklerin kullanımı, yaşanan ihlaller ve güvenlik tehditlerinden dolayı yüzde 58’e kadar düştü” dedi.

“İzlenebilecek 3 farklı yöntem var”
USB bellek politikalarını belirlemek için izlenebilecek 3 farklı yöntemin olduğunu dile getiren Alev Akkoyunlu, USB belleklerin kullanımının yasaklanması, kısıtlanması ya da tüm çalışanlara kullanımı için izin verilmesinin şirketler tarafından belirlenebileceğini ifade etti. Her politikanın kendi içerisinde olumlu ve olumsuz yanlarının olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu, USB belleklerin şifreli ya da şifresiz kullanımının dikkat edilmesi gereken ana nokta olduğunu ifade etti. Akkoyunlu, konuşmasını şu şekilde noktaladı: “USB belleklerin şifresiz kullanımına devam edilmesi halinde alınan önlemlerin pek bir etkisi olmuyor. Firmaların belirleyecekleri güvenlik politikalarının verimliliğini artırmaları için bu noktaya dikkat etmeleri gerekiyor. Hediye edilen USB cihazların kullanılmadan önce mutlaka taranması gerekiyor. Siber saldırganlar son dönemlerde USB promosyonları ile zararlı yazılım sızıntıları gerçekleştiriyorlar.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ