Makine Haber

Tosyalı: “Dünya ticaretinden aldığımız payı artırmaya çalışacağız”

Ağustos ayında demir-çelik sektörlerindeki miktar ve değer kaybının devam ettiğini ifade eden ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, özellikle miktardaki yüzde 43’lük düşüşün, siparişlerdeki azalmayı net şekilde gösterdiğini dile getirdi.

  • 28 Eylül 2023
Tosyalı: “Dünya ticaretinden aldığımız payı artırmaya çalışacağız”

Türkiye’nin Ağustos ayı ihracatı yüzde 1,6’lık artışla 21,6 milyar dolar olurken; demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 5,7 azalışla 1,1 milyar dolarlık, çelik sektörü ise yüzde 25,1’lik azalışla 1,35 milyar dolarlık ihracat yaptı. Demir ve demir dışı metaller ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 5,8 pay alırken, çelik sektörü ise yüzde 7,3’lük paya sahip oldu. İki sektör, Türkiye’nin Ağustos ayı ihracatının yüzde 13,1’lik kısmını üstlendi.
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) verilerine bakıldığında, demir ve demir dışı metaller sektörü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7’lik azalışla 60,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde çelik ihracatı ise yüzde 43’lük düşüşle 134,9 milyon dolar oldu.

Demir-çelik ihracatında ilk sırada Almanya yer aldı
Ağustos ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında ilk sırada yer alan ülke 207 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 128,6 milyon dolar ile İsrail, 118 milyon dolar ile Irak izledi. İlk 10 ihracat pazarı içinde yer alan Fas’a yapılan ihracattaki yüzde 90’lık artış dikkat çekti.
ADMİB’in ihracatında ise Irak’ın 16,4 milyon ile ilk sırada olduğu görüldü. Söz konusu ülkeyi 14,8 milyon dolarla Cezayir ve 13,1 milyon dolarla Mısır takip etti. Etiyopya yüzde 346’lık büyüme ile en fazla büyüyen pazar olurken, Cezayir yüzde 143, Romanya yüzde 112, Mısır ise yüzde 16 büyüdü.

“Miktar ve değer kaybı devam etti”
Ağustos ayına ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, şu değerlendirmeleri yaptı: “Ağustos ayında demir-çelik sektörlerimizdeki miktar ve değer kaybı devam etti. Özellikle miktardaki yüzde 43’lük düşüş, siparişlerdeki azalmayı net şekilde gösteriyor. Amacımız talepteki daralmanın sürdüğü bu dönemde yeni pazarlar kazanmak ve mevcut pazarlarımızı güçlendirmek. Orta Vadeli Programın da bizlere sunduğu yol haritasına göre önümüzdeki yıl daha verimli sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Talebin canlanmasıyla beraber dünya ticaretinden aldığımız payı daha yukarılara çekmeye çalışacağız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ