Tecdelioğlu: “Yılın ilk 10 ayında ülkemizin ekonomisine 12,3 milyar dolar katkı sağladık”

Demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracatının geçen yılın aynı döneme göre yüzde 22’lik bir artış gösterdiğini ifade eden İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 2022 Ocak-Ekim döneminde ihracatlarının miktar olarak yüzde 4,6 artarak 2,6 milyar ton seviyesine ulaştığını aktardı.

  • 17 Kasım 2022
Tecdelioğlu: “Yılın ilk 10 ayında ülkemizin ekonomisine 12,3 milyar dolar katkı sağladık”

Demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracatı 2022’nin ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 12,3 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin genel ihracatından yüzde 5 pay alan sektör, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan altıncı sektör oldu. Demir ve demir dışı metaller sektörünün 2022 Ekim ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artışla 1,06 milyar dolar olarak gerçekleşti.

“1,7 milyar dolar ile en çok Almanya’ya ihracat yaptık”
Sektörün ihracatının geçen yılın aynı döneme göre yüzde 22’lik bir artış gösterdiğine dikkat çeken İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “2022 Ocak-Ekim döneminde sektörümüzün ihracatı miktar olarak yüzde 4,6 artışla 2,6 milyar ton seviyesinde gerçekleşti. Demir ve demir dışı metaller sektörünün 2022 Ocak-Ekim döneminde birim ihraç fiyatı 2021 Ocak-Ekim dönemine kıyasla yüzde 17 artışla kilogram başına 4,65 dolara ulaştı. 2022 Ocak-Ekim döneminde en çok ihracatımız 1,7 milyar dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 915 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 785 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi” diye konuştu.

“Bakır sektörünün ihracatı yüzde 11,25 artış ile 2 milyar doları aştı”
Tamamlayıcı sektörler hakkında da bilgi veren Tecdelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakır sektörü ihracatı 2022 Ocak-Ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,25 artış ile 2 milyar doları aştı. Armatür sektörü ihracatında da söz konusu dönemde yaşanan artış yüzde 9,56 oldu ve ihracat 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer bir tamamlayıcı sektörümüz olan döküm ihracatı yüzde 3,76 artışla 8,1 milyar dolar seviyesine geldi. Alüminyum sektörünün ihracatında yüzde 36,52’lik artış yaşanırken, ihracat geliri 5,4 milyar doları aştı. Yüzde 11,9’luk artışın yaşandığı hırdavat sektöründe de 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ocak-Ekim döneminde genel mutfak sektörünün ihracatında yaşanan artış yüzde 0,07 oldu. İhracat miktarı ise 4,9 milyar olarak gerçekleşti. Yapı malzemeleri sektörünün ihracatı yüzde 14,18 artış ile 29,4 milyar dolar olurken, metal ambalaj sektörünün ihracatı yüzde 26 artış ile 417,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

“Üye sayımız 7 bin 272’den 7 bin 430’a ulaştı”
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği üye sayısının bir önceki aya göre 7 bin 272’den 7 bin 430’a ulaştığını kaydeden Çetin Tecdelioğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “2022 Ekim döneminde demir ve demir dışı metaller alt sektör ihracatında alüminyum ürün grubu 439 milyon dolar ile değer bazında ilk sırada yer aldı. Alüminyum sektörünü 217 milyon dolar ile demir çelik mamulleri, 208 milyon dolar metaller sektörü, 168 milyon dolar ile de bakır ürün grupları takip etti. Bakır sektörü ürün grubunda bakır teller ihracatında dünyada ve Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Diğer bakır alaşımları ihracatında ise dünyada ikinci sırada yer alırken, Avrupa’ya ihracatta ilk sırada yer alıyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ