Makine Haber

Erol: “Pandemiye rağmen bu yılı 2019 rakamları ile aynı seviyede kapatacağız”

Ağaç işleme makineleri sektörünün Covid-19 pandemisine rağmen 2020 yılını 2019 rakamları ile aynı seviyelerde kapatacağını ifade eden AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, 2021’de ise üretim ve ihracatın yüzde 10-15 arasında artmasını beklediklerini dile getirdi.

  • 13 Kasım 2020
Erol: “Pandemiye rağmen bu yılı 2019 rakamları ile aynı seviyede kapatacağız”

Ağaç işleme makineleri sektörünü de etkisi altına alan pandemi ilgili değerlendirmelerde bulunan AİMSAD (Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği) Başkanı Mustafa Erol, “2020’yi pandemiye rağmen 2019 rakamlarıyla kapatacağız. Kış aylarının da gelmesiyle birlikte, mobilya sektörünün hareketlenmesini ve bu durumun ağaç işleme makinelerine olumlu bir şekilde yansımasını bekliyoruz. 2021’de ise, üretim ve ihracatın yüzde 10-15 arasında artacağını düşünüyoruz” dedi.

“Yılın ilk çeyreğine çok iyi bir giriş yaptık”
Yılın ilk çeyreğine çok iyi bir giriş yaptıklarını dile getiren Erol, söz konusu durumun pandemi çıkana kadar devam ettiğini aktardı. Erol, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Daha önce böyle bir şey geçirmediğimiz için istatistiki veriye dayanamadık ve beklemeye geçtik.  Halen da beklemeye devam ediyoruz. Sektörün verileri, her alanda 2019 yılı aynı seviyelerde.”
Pandeminin aslında mobilya sektörüne yaradığını öne süren Erol, “Çünkü, insanlar pek çok şeyi evlerinde yaptılar. Bu durum, evde çok vakit geçirebilmek için bir arz yarattı. Rahat olmayan mobilyalar rahatı ile değiştirildi. Bu durumun 2021 yılında tüm dünyada daha fazla artacağını ve mobilya sektörünün daha olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Bu sebeple, sadece ağaç işleme makinelerinde üretim anlamında bir artı olacak” ifadelerini kullandı.

“Mobilya sektöründe bazı firmalar 6 ay sonrasına sıra veriyor”
Devletin uygulamış olduğu başarılı yöntemlerle fabrikalarının şu anda çalıştığını açıklayan Erol, şöyle devam etti: “Mobilya sektöründe bazı firmalar 6 ay sonrasına sıra veriyor. Bu nedenle de makine parkurlarını yenilemek istiyorlar. Devletin destekleri de devreye giriyor. Bu seneyi yaklaşık 220 milyon dolarlık üretim ile kapatacağımızı düşünüyorum. 2021’de bunun yüzde 10-15 artmasını bekliyoruz. İhracatta da bu yılı 95-100 milyon dolarla kapatacağız. Mobilyaya olan yönelim nedeniyle ihracatın 2021’de yüzde 15 artacağını düşünüyorum.”

“İthalatta gelecek senenin rakamlarının 2020 ile aynı seviyede olacağını düşünüyorum”
İthalatta gelecek senenin rakamlarının 2020 ile aynı seviyede olacağını düşündüğünü kaydeden Mustafa Erol, “Halen yapamadığımız bazı makineler var ve bunları ithal ediyoruz. Daha çok MDF hatları gibi yan sanayii fabrikalarında ithalat yapıyoruz. Ben onlarda da yatırım olacağını düşünüyorum. Şu anda ihracatın ithalatı karşılama oranı yükseldi. Daha da yükselip, yüzde 250’leri bulacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Bu yıl makine fuarını gerçekleştiren tek ülkeyiz”
Bu yıl makine fuarını gerçekleştiren tek ülkenin Türkiye olduğunu ve bunun da pandemiye rağmen 2020’yi başarılı bir şekilde bitirmelerinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu anlatan Erol, “İhracatın durumunun sebebi de bu. Biz fleksibl bir ülkeyiz. Firmalarımız konuyu ve işin ciddiyetini anladılar ve pozisyonlarını aldılar. Avrupa’nın kapalı olması bizi yeni pazarlara itti. Pazar çeşitliliğimiz arttı. Bazı ülkelerle ciddi problemler yaşıyoruz; ama bunun da kısa vadeli olduğuna inanıyorum” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ