Öztop: “Türkiye, fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden biri oldu”

Fuarcılıkta toparlanmanın Uzakdoğu’dan başladığını ifade eden Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu dile getirdi.

  • 09 Aralık 2020
Öztop: “Türkiye, fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden biri oldu”

Pandemi nedeniyle daralan dünya ticaretinin en fazla etkilediği sektörlerden biri olan fuarcılık, Covid-19 salgınının pik yaptığı dönemde dünyada yüzde 80 oranında küçüldü. Haziran ayından sonra toparlanmaya başlayan sektörün, ‘altın yılı’ olarak kabul edilen 2019’daki rakamlara erişmesinin 2023 yılını bulacağı belirtiliyor.
Dünyada fuarcılığın hacmi 325 milyar doları buluyor. 2019’da 180 ülkede 32 bin fuar düzenlenmişti. 4,5 milyon firmanın katıldığı etkinlikleri 500 milyondan fazla kişi ziyaret etmişti. Söz konusu dönemde Türkiye’nin dünya fuarcılık sektöründeki payı yüzde 1,2 olurken; sektör 3,5 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşmıştı. 2020 yılına iyi bir başlangıç yapan fuarcılık sektörü, pandeminin kontrol edilemez seviyelere gelmesiyle birlikte büyük bir darbe aldı.
Dünya Fuarcılık Örgütü’nün barometre araştırmasına göre, Mayıs ayında sektörde işlerin normal gittiğini söyleyenlerin oranı yüzde 5’in altına düşerken; Kasımda aynı soruya olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 30’a çıktı.

“Fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden biri de Türkiye oldu”
Fuarcılık sektörünün 2020 yılını değerlendiren Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, fuarcılıkta işlerin hızlı toparlandığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Öztop, “Dünya Fuarcılık Örgütü’nün araştırmasına göre, fuarcılıkta toparlanma Uzakdoğu’dan, Çin’den başladı. Rusya’dan, oradan da bize gelen bir normalleşme dalgası görüyoruz. Fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden biri de Türkiye oldu; o anlamda avantajlıydık. Tüyap olarak, Ekim ve Kasım aylarında düzenlediğimiz fuarlara yurt dışından çok yoğun ilgi oldu. Bu da şunu gösteriyor; bu insanların iş yapmaya ihtiyacı var. İş yapacak platformu hangi ülke onlara sağlarsa o ülkeye gidecekler” dedi.
Türkiye’deki fuarcılık faaliyetlerinin 2020 yılının Mart ayında Bakanlık kararı ile 1 Eylül’e kadar durdurulduğunu hatırlatan Öztop, şöyle konuştu: “Ekim ayının başında kapılarını ziyaretçilerine yeniden açan Tüyap Fuarcılık Grubu, Ekim ve Kasım aylarında üç fuar düzenledi. Tüyap’ın düzenlediği bu fuarlara toplamda 15 binden fazla ziyaretçi gelirken; bunların 4 bin 200’ü yabancı ziyaretçiydi.”

“Avrupa’daki fuarların 2021’nin ilk çeyreğinde açılma ihtimali çok düşük”
Avrupa’daki fuarların 2021 yılının ilk çeyreğinde açılma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyleyen Zeynep Ünal Öztop, “Türkiye, normalde 2020 yılında 419 fuar düzenleyecekti. Ancak hem küreselde, hem de Türkiye’de sektör durma noktasına geldi. 2020’nin Ocak ayında fuar takvimi yayınlandığında bizim 80’i aşkın fuarımız vardı. Ocak-Mart arası 15’e yakın fuar gerçekleştirdik. Ekimden sonra ise 1 tane kiracı fuarla birlikte 4 tane fuar açtık. Dolayısıyla, biz fuarlarımızın ancak yüzde 20’sini açabildik. Türkiye geneline uyarlarsak, yüzde 80’ine yakını bu sene ya ertelendi ya da iptal edildi” diye konuştu.

“Sektör, 2021 yılının ilk yarısında zorlanacak”
2021 yılının ilk yarısında sektörün zorlanacağını belirten Öztop, şunları aktardı: “Genel olarak 2021 yılının ilk yarısında fuarcılık sektörü zorlansa da, Doğu ülkelerinde toparlanmanın daha hızlı olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla, pandeminin seyrinde kontrol edemediğimiz ölçüde bir kötüleşme olmazsa Tüyap Fuarcılık Grubu olarak Ocak ayından itibaren fuar takvimimizi planladığımız şekilde uygulayacağız. Ama bütün araştırmalar şunu söylüyor ki; 2020’deki çöküşten sonra, fuarcılık sektörünün pik yaptığı 2019 seviyelerine ulaşması 2023’ün başlarını bulabilir.”

“Çok ciddi alım yapmak isteyen ziyaretçiler fuarlara geldiler”
Tüm olumsuz şartlara rağmen Türkiye’de gelecek yıl fuarcılık sektörünün 2020 yılından daha iyi olacağını öngören Öztop, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de fuarlarımızın açılacağını öngörüyoruz; ama yurt dışı katılımcılarımızın büyük ölçüde gelemeyeceği bir senaryoya kendimizi hazırlıyoruz. Seyahat kısıtlamaları nedeniyle gelemeyen uluslararası katılımcılarımıza yönelik uzaktan katılım paketleri, dijitalde kendilerini temsil edebilecekleri yan çözümlerle uluslararası katılımcılarımızı fuarlarımıza dâhil etmeyi planlıyoruz. Pandemi döneminde uluslararası ziyaretçiler konusunda sayısal olarak azalma gördük. Ancak, gerçekleştirdiğimiz fuarlar bize şunu gösterdi ki; sayıda azalma olsa bile nitelikte bir kayıp yaşamadık. Çok ciddi alım yapmak isteyen ziyaretçiler fuarlara geldiler. Bu da, gelen insan sayısının neredeyse iki katı bir ticaret hacminin yakalanmasını sağladı.”

“Hibrit fuarcılığa yöneldik”
Pandemiyle birlikte sanal fuarlara değil, dijital uygulamalarla zenginleştirilmiş fiziki fuarlar olan hibrit fuarcılığa yöneldiklerini kaydeden Zeynep Ünal Öztop, sektörün dijitalleşmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Öztop, “Yeni süreçte kendimizi en iyi şekilde yeni normaldeki fuarlara hazırlayarak geçirdik. Burada birinci önceliğimiz, fuarlara adım atacak katılımcı ve ziyaretçilerimizin sağlığını korumaktı. Türk Standartları Enstitüsü’nün Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı’nın şartlarını yerine getirerek, TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi’ni almaya hak kazanan ilk ve tek fuarcılık şirketi olmaya hak kazandık.  Sonrasında, fuarlarımızı sadece mekanla ve zamanla sınırlamamak için neler yapabileceğimiz konusuna kafa yorduk. Zaten 2015’ten beri dijitalleşme çalışmaları yapıyorduk. Bu dönemde söz konusu çalışmaları hızlandırdık ve hibrit fuarcılığa odaklandık. Sanal ve hibrit fuarcılığı biraz daha farklı ele alıyoruz. Biz fiziksel kısmı olan hibrit fuarlar düzenliyoruz. Fuarlarımızı belirlediğimiz tarihte yapıyoruz; ama katılımcı firmalara kendilerini dijital ortamda temsil edebilecekleri sanal bir alan sunuyoruz. Oluşturduğumuz MyTüyap platformu altında; firmaların profil oluşturmalarını, kendileri ve ürünlerini tanıtacak şekilde bir varlık oluşturmalarını sağlıyoruz. Fuar bitse dâhi, ziyaretçilerle katılımcıların yıl boyu iletişim ve etkileşim içinde olmalarına olanak sağlıyoruz. Neden fuarları tamamen sanala taşımıyoruz derseniz; yüz yüzenin yerini hiçbir şey tutmuyor” diyerek sözlerini noktaladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ