Makine Haber

Bosch, 20 bin çalışanını yapay zeka konusunda hazır hale getirecek

Yazılım geliştirmeye yılda 3,7 milyar Euro yatırım yapan Bosch, önümüzdeki iki yıl boyunca 20 bin çalışanını yapay zeka konusunda hazır hale getirecek. 30 binden fazla yazılım mühendisi çalıştıran şirketin yapay zeka alanında görev yapan 1.000 çalışanı bulunuyor.

  • 07 Ocak 2020
Bosch, 20 bin çalışanını yapay zeka konusunda hazır hale getirecek

Yapay zeka; otonom sürüş, akıllı ev ve üretimle günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bosch da, insanların yaşamlarını daha kolay hale getirmek ve mümkün olduğunca güvenli kılmak için yapay zekayı ve nesnelerin internetini (IoT) kullanıyor. ‘Faydalı yapay zeka. Birlikte güven inşa edelim’ sloganı, teknoloji ve servis tedarikçisi şirketin söz konusu alandaki yaklaşımını özetliyor.
Akıllı ürünlerin üretiminde güvenli ve sağlam yapay zekaya odaklanan Bosch, dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’de bunun en yeni örneklerini sergileyecek. Söz konusu ürünlerden biri de, Virtual Visor (Sanal Güneşlik). Yapay zeka tabanlı dijital araç güneşliği, Bosch’un otomobillere yönelik 3D ekranı gibi, bu yıl bir CES İnovasyon Ödülü kazandı. Fuarda Bosch’un diğer dikkat çekecek yapay zeka ürünleri arasında; Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kestirimci bakımı için bir uygulama, aracın iç kısmını takip eden bir sistem ve tıbbi teşhise yönelik bir akıllı platform da yer alıyor.

Bolle: “Yapay zeka alanında da inovasyon lideri olmayı hedefliyoruz”
Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Michael Bolle, “CES’de sergilediğimiz çözümler, Bosch’un yapay zeka alanında da inovasyon lideri olmayı hedeflediğini net bir şekilde gösteriyor. 2025 itibarıyla tüm Bosch ürünleri; ya yapay zeka içerecek ya da yapay zeka yardımıyla geliştirilmiş veya üretilmiş olacak” dedi.
Yapay zeka uygulamalarının global pazar hacminin, aynı dönemde 120 milyar dolara ulaşması, yani 2018 yılından 12 kat fazla olması bekleniyor (kaynak: Tractica). Söz konusu potansiyelden fayda sağlamak isteyen Bosch, yazılım geliştirmeye her yıl 3,7 milyar Euro yatırım yapıyor. 30 binden fazla yazılım mühendisi çalıştıran şirketin, yapay zeka alanında görev yapan 1.000 çalışanı bulunuyor.
Kapsamlı bir eğitim programı oluşturduklarını bildiren Bolle, şunları söyledi: “Önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık 20 bin çalışanımızı yapay zekaya aşina hale getirmeyi planlıyoruz. Sadece yapay zekaya değil, çalışanlarımızın gelişimine de yatırım yapmamız gerekiyor.”

“Yapay zeka ilkeleri seti oluşturduk”
Programın; yöneticiler, mühendisler ve yapay zeka geliştiricileri için üç farklı seviyede eğitim formatlarını kapsadığını dile getiren Bolle, “Program, yapay zekanın sorumluluk içerisinde kullanılmasına ilişkin yönergeleri içeriyor. Bu amaç doğrultusunda Bosch, yapay zeka güvenliği ve etiğine ilişkin sorunları ele alan bir yapay zeka ilkeleri seti oluşturdu. Bu set ve uzmanlığımızla birlikte, müşterilerimizde ve iş ortaklarımızda benzer bir şekilde güven inşa etmek istiyoruz. Teknik ve etik ilkeleri içselleştiren bir kişi, veri güvenliğinin ve bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu bilir. Bir bakıma güven, dijital dünyanın ürün kalitesidir” diye konuştu.
Bosch’un gelecekte temel uzmanlık alanlarından birinin yapay zekanın endüstriyel uygulaması olacağını belirten Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Bolle, şunları aktardı: “Yapay zekanın gücünü sadece insan davranışı modelleri oluşturmak amacıyla değil, insanlara fayda sağlayacak teknolojiyi geliştirmek için de kullanmak istiyoruz. Bu nedenle, yapay zekanın güvenli, sağlam ve açıklanabilir olması gerekiyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ