Makine Haber

Uzaktan tesis yönetimi konusunda bilinmesi gerekenler neler?

İş gücünüz erişilemez olduğu zaman, endüstriyel otomasyon sistemlerine güvenilir uzaktan erişim, tesisler ve fabrikaların operasyonlarının sürdürülmesi için elzem hale geliyor. Dijital dünyada ise, ‘şahsen’ yapılan bazı işler artık gereklilik olmaktan çıkıyor ve konunun uzmanına erişim genellikle sadece bir tık uzağınızda oluyor.

  • 09 Eylül 2020
Uzaktan tesis yönetimi konusunda bilinmesi gerekenler neler?

Schneider Electric

Son dönemde pek çok endüstriyel kuruluşun gündeminde aynı soru var: Uzaktan yönetim konusunda nasıl daha iyi bir iş çıkarabiliriz? İş gücünüz erişilemez olduğu zaman, endüstriyel otomasyon sistemlerine güvenilir uzaktan erişim, tesisler ve fabrikaların operasyonlarının sürdürülmesi için elzem hale geliyor. Dijital dünyada ise, ‘şahsen’ yapılan bazı işler artık gereklilik olmaktan çıkıyor ve konunun uzmanına erişim genellikle sadece bir tık uzağınızda oluyor.
Dijitalleşen uzaktan yönetim; tesise fiziksel erişimleri kısıtlı olsa bile, tesis ve fabrika operatörlerinin, eyleme geçirilebilir operasyon kararlarıyla süreçleri ayarlamalarına, bakım uygulamalarına ve operasyonla ilgili kararlar vermelerine devam etmelerine olanak tanıyor.
Dijital uzaktan yönetim sisteminden önce, makine ve operasyon bakımları maliyetli ve verimsiz bir süreçti. Şahsen ve elle yapılan işlemler, üretim kesinti süresinin uzaması ve şirketin zarar görmesi anlamına geliyordu. Fabrikadaki bir makine arıza yaptığı zaman, bu süreç pek çok aşamayı içeriyordu:
1. Operatörler sorunu yönetime iletir,
2. Yöneticiler bir bakım ekibi gönderir,
3. Sorunu gidermek için teknik uzmanlara e-posta ve telefon yoluyla danışılır,
4. OEM ya da sistem entegratörü uzmanı ilgili makineye doğrudan bağlantıya sahip olmadığı için sorun telefon görüşmeleriyle anlatılır,
5. Yerel teşhise göre sorunu gidermeye çalışmak için bir OEM temsilcisi tesise varmak üzere uçağa binebilir,
6. Uzmanlar bakım sorunlarını yönetmek üzere tesisten tesise seyahat ettikleri için ajandaları genelde doludur, bu yüzden kesinti süresi uzar,
7. Bazı durumlarda, ilk teşhis yanlışsa teknisyen yanlış yedek parçaları getirmiştir ve bu yüzden gecikmeler devam eder.
Ancak artık dijital araçlar, daha hızlı teşhis ve sorun çözme için uzmanların arıza yapan makinelere uzaktan hızlı bir şekilde bağlanmasına imkân veriyor. Birlikte çalışan bu yeni araçlar, uzmanların kurumsal ofislerinden, evlerinden ya da dünyadaki herhangi bir yerden pek çok makine bakımı sorununu verimli şekilde yönetebilmesini sağlıyor.

Sahada bir uzman olması gerekmiyor
Bu araçlar; daha hızlı değişim yönetimi, daha iyi makine kullanılabilirliği ve operasyonla ilgili durumları ele almak adına daha hızlı ve daha düşük maliyetli işlemler sunma ihtiyacı için endüstriyel işletme gereksinimlerine göre geliştirildi.
Schneider Electric son üç yılda 80’in üzerinde üretim fabrikasında global ve şirket içi bir modernleştirme ve dijitalleştirme amaçlı akıllı fabrika inisiyatifi kapsamında, uzaktan bakım yönetimi araçlarını test etti. Bu araçlar, fabrika katındaki makine varlıklarının uzaktan yönetimine imkân vermek için siber güvenlik uzaktan erişimini ve zenginleştirilmiş gerçekliği bir araya getiriyor.


Uzaktan bakım yönetimi şu şekilde çalışıyor:

Güvenli bağlantı:
Bir OEM veya sistem entegratörü uzmanı güvenli bağlantı aracını kullanarak, siber güvenlik bulut bağlantısı aracılığıyla sorun yaşayan son kullanıcı makinesine bağlanabiliyor. Ardından uzman; makinenin verilerini, parametrelerini ve kayıt bilgilerini kontrol ederek sorunu uzaktan teşhis edebiliyor. Bundan sonra tanımlanan soruna bağlı olarak, OEM onarımın uygulanması için en hızlı yolu teklif ediyor. Aslında bazı durumlarda OEM, son kullanıcı makinenin düşük performans gösterdiğinin farkına varmadan önce bile sorundan haberdar olabiliyor.

Zenginleştirilmiş operatör:
Eğer teşhis edilen sorunun onarımı kolaysa (bir bellenim yükseltme veya yazılım güncelleme gibi) OEM veya sistem entegratörü, güvenli bulut bağlantısını kullanarak onarım sürecini otomatik olarak yönetebiliyor. Eğer bazı işlemlerin sahada yapılması gerekiyorsa (makinenin tıkanmış bir filtresinin değiştirilmesi gibi), zenginleştirilmiş gerçeklik aracı operatörün, uzaktaki uzmanın kılavuzluğu olsun ya da olmasın, basit bir tablet ya da cep telefonu kullanarak işlemleri gerçekleştirebilmesine olanak veriyor. Tablet üzerinde ekipmanın zenginleştirilmiş gerçeklik görüntüleri, güncellenmiş çevrimiçi belgeler, operasyon prosedürleri ve hatta işlemin kolayca gerçekleştirilmesi için “nasıl yapılır” videoları yer alıyor.

Ek uygulamalar süreç değişimlerini hızlandırıyor:
Gıda işleme ve üretimi ekipmanları konusunda global bir geliştirici olan Bühler, global fabrikalarında tutarlı ve standart bir yaklaşım sağlamak için çalışanlarının görevlerini yerine getirirken, zenginleştirilmiş gerçeklik tabletleri kullanmalarını sağlayarak insan hatalarını azaltıyor. Operasyonel prosedürlerle ilgili güncellemeler mevcut olduğu zaman, değişiklik otomatik olarak bütün iş gücüne iletiliyor. Böylece, herkes en yeni prosedürlerden anında haberdar oluyor. Bu araçlar, makine operatörlerinin eğitim görme şeklinde kökten bir değişim yapılmasına da yardım ediyor:
• Kitapların bulunduğu fiziksel bir sınıf yerine, uzmanların videoları operatörlere mevcut sorunun hemen ele alınması için gereken eğitimi hızlı bir şekilde sunuyor.
• Bu teknoloji, operatörlere yeni prosedürlerin uygulanması için adım adım bir yaklaşımı görsellerle sunarak, ürün hattı değişiminin kolaylaştırılmasına yardım ediyor.
• Zenginleştirilmiş gerçeklik araçları, doğru adımların doğru sıralamayla tamamlanmasını sağlıyor.
• Bilgiler merkezi bir sunucuya geri gönderiliyor ve hangi operatörlerin yeni prosedürleri incelediğini gösteren, işlemleri gerçekleştirdikleri zaman bunu belgeleyen ve adımların uygulanmasının başarılı olup olmadığını teyit eden bir yönetim raporu olarak mevcut oluyor.

Sanal bakım ve operasyonlar:
Global fabrikalarda uzaktan yönetime geçiş hızla artıyor. Makine performansı gelişirken bakım maliyetleri düşüyor ve uçakta seyahat ederek daha az zaman harcandığı için uzmanlar daha verimli oluyor. Bu ekstra zaman, daha fazla müşteriye uzaktan destek sağlanması için harcanıyor. Uzaktan dijital araçların fabrika verimliliğini nasıl artırdığı ve insan kaynaklarını nasıl optimize ettiği konusunda daha fazla bilgi edinin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ