Makine Haber

Şişik: “Geleceğin mesleklerinden biri ağ mühendisliği olacak”

TinkUp etkinliğinde konuşan Zyxel Channel Head Tuğba Şişik, gelecek dönemde; yapay zeka mühendisliği, yeni nesil ağ mühendisliği, siber güvenlik uzmanlığı ve yapay zeka pazarlama uzmanlığının en popüler meslekler arasında yer alacağını söyledi.

  • 09 Ocak 2020
Şişik: “Geleceğin mesleklerinden biri ağ mühendisliği olacak”

Ağ teknolojileri alanında dünyanın önde gelen firmalarından biri olan Zyxel, Türkiye’de eğitim alanında sosyal sorumluluk projelerine hız kesmeden devam ediyor. Son olarak, Tink Teknoloji ve İnsan Koleji Sancaktepe Kampüsü’nde organize edilen TinkUp etkinliğine katılan Zyxel Channel Head Tuğba Şişik, gençlere bilişim sektöründe başarılı olmak için atmaları gereken adımlara dair tavsiyede bulundu. Odağında teknoloji olan bir okulda öğrenim gördükleri için Tink Koleji öğrencilerinin çok şanslı olduklarını söyleyen Şişik, ağ teknolojileri mühendisleri ve yapay zeka mühendislerinin şirketlerde hangi görevleri üstlendiğine dair öğrencilere şu bilgileri verdi: “İş dünyası yeniden şekilleniyor. Dijitalleşen dünyada, güçlü ve kesintisiz veri iletişimi beklentisi uç noktaya çıkacak. İnsansız/şubesiz bankacılık uygulamaları artacak. Fiziksel bir klavye yerine, bir odada nerede olursanız olun, size yazmanın fiziksel hissini verebilecek holografik bir klavyeye sahip olacağız. Tüm tabloda ‘kesintisiz iletişim’, olmazsa olmazların başında geliyor. Anlattığım bu senaryonun gerçekleşmesi için kurumların ‘güvenli ve kesintisiz bilgi işlem alt yapısına’ ihtiyacı bulunuyor. İşte bu noktada, dünya genelinde ağ mühendislerine daha çok ihtiyaç duyulacak.”

“Yaratıcı bir kişiliğe sahip olmaları gerekiyor”
Bir ağ mühendisinin, bilgisayar ağırlıklı sistemler arasında en uygun haberleşme yöntemini saptadığını, sistemi kurduğunu ve işletime açtığını kaydeden Şişik, şöyle konuştu: “İyi bir ağ mühendisi olabilmek için analitik düşünme yeteneğine ve yaratıcı bir kişiliğe sahip olmak gerekiyor. Ayrıca, ekip çalışmasına yatkın ve insan ilişkilerinde başarılı olması aranılan özellikler arasında yer alıyor. Ağ mühendisleri, başta finans sektörü olmak üzere bilgisayar ağına sahip tüm işletmelerde çalışabilirler. Ağ mühendislerinin, bilgisayar mühendisliği veya elektronik mühendisliği alanında lisans diplomasına sahip olmaları gerekiyor. Bu okullardan mezun olan öğrenciler daha sonra ağ teknolojileri alanında uzmanlaşabilirler.”

“Wi-Fi 6’nın en önemli avantajı hızı”
Öğrencileri WiFi 6 gibi yeni teknolojiler konusunda aydınlatan Şişik, “En yeni kablosuz iletişim standardı olan Wi-Fi 6’nın en önemli avantajı hızı. Bu yeni teknoloji, bir önceki standarda göre bağlantı hızı ve erişim kapasitesini dört kat artıracak. Böylece sizler, eğitiminiz için gerekli eğitim materyallerini yani video içerikleri ultra yüksek kalitede HD formatında izleyebileceksiniz. Ayrıca, evlerinizde bağlantı kopma ve donma sorunu yaşamadan online oyun oynayabileceksiniz. Zyxel olarak; bu alanda ciddi yatırım yapıyor, bireylerin ve kuruların hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz” dedi.

“Yapay zeka kullanımı giderek yaygınlaşıyor”
Savunma sanayiinden sağlık alanına kadar yapay zeka kullanımın giderek yaygınlaştığına da dikkat çeken Tuğba Şişik, öğrencilere Türkiye’de ve dünyada yapay zeka mühendisliği alanında eğitim veren üniversiteler hakkında şu bilgileri verdi: “Gelecekte yapay zeka alanında çalışmak isteyen gençlerin iş anlamında önleri oldukça açık. 2018 yılında MIT’nin (Massachusetts Instıtute of Technology) kurduğu yapay zeka fakültesi bu alanda en iyi okullardan biri. Türkiye’de ise, Hacettepe Üniversitesi ve TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Ekonomi Üniversitesi 2019 eğitim-öğretim yılında bu alanda eğitim vermeye başladı. Bu sene Hacettepe Üniversitesi yapay zeka mühendisliği programına 30 öğrenci, TOBB Ekonomi Üniversitesi ise 10 öğrenci aldı. Yapay zeka mühendisliği bölümünü okumak isteyen kişilerin öncelikle bilime meraklı, bilimde gerçekleşen her durumu yakından takip eden ve teknoloji aşığı kişiler olmaları gerekiyor. Bu alanda kariyer hedefleyen öğrencilerin, başta matematik olmak üzere mühendislik bölümüne ait derslerde başarılı olmaları bekleniyor. Günümüz teknolojilerinin pek çok ihtiyacını karşılayacak olan yapay zeka uzmanlığının, gelecekte de pek çok mesleğin doğmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor. Bu meslekler; yapay zeka geliştirici, yapay zeka destekli sağlık teknisyeni, yapay zeka mühendisi, yapay zeka donanım uzmanı, yapay zeka teknolojileri uzmanı, yapay zeka ve finans uzmanı ile yapay zeka pazarlamacılığı olarak sıralanabilir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ