Makine Haber

Pelister: “Şubat ayında ihracatımız yüzde 12,72 arttı”

Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sunduklarını ifade eden İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Şubat ayında ihracatlarının geçen yıla göre yüzde 12,72 oranında artarak 1 milyar 683 milyon dolar olduğunu aktardı.

  • 03 Mart 2021
Pelister: “Şubat ayında ihracatımız yüzde 12,72 arttı”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) verilerine göre, 2021 yılının Şubat ayında 1,68 milyar dolar değerinde kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi. Sektörün Ocak-Şubat dönemindeki ihracatı ise, yüzde 4,60’lık artışla 3,32 milyar dolara ulaştı. Şubat ayında en fazla kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yapılan ülke Belçika olurken, onu Almanya ve Irak takip etti.

“Ülke ekonomimize büyük katkı sunuyoruz”
Kimya sektörünün ihracat rakamlarını değerlendiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Ülkemizin pandemiye rağmen 2020 yılında yüzde 1,8 büyümesi, bu yılı daha güçlü bir büyüme ile tamamlayacağımızı işaret ediyor. Kimya sektörümüz de, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olarak ülke ekonomimize büyük katkı sunuyor. Şubat ayı sektör ihracatımız geçen yıla kıyasla yüzde 12,72’lik artışla 1 milyar 683 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörümüzün bu yıl iki aylık süreçte ihracatı yüzde 4,60’lık artışla 3,32 milyar dolara ulaştı. Ülke ekonomimizin kalkınmasında ihracatımızın ve ülkemize yapılacak yerli yatırımların artmasının çok önemli bir kaldıraç olduğunu biliyoruz. Kimya sektörü olarak çabamız; bu yönüyle gerek yeni yatırımlar, gerekse de ihracatımızı artırarak yüksek ve katma değerli ürünlerin ülkemize kazandırılması. Nitekim, yakın zamanda Resmi Gazete’de yayınlanarak Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’na kimya, ilaç, tıbbi cihaz ve dişçilik ile ilgili ürünlerin de dâhil edilerek öncelikli ürünler listesine alınmasını memnuniyetle karşıladık. İKMİB olarak uzun bir emek ve uğraş sonucu sektörümüzde ithalatı frenleyecek ve cari açığın azalmasına katkı sağlayacak Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporumuzdaki ürünlerin çoğunun da açıklanan listede yer aldığını görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Mayıs veya Haziran ayında çağrıya çıkılacak listedeki ürünler ile ilgili üyelerimizin proje başvurusu yapmalarının önü açılmış oldu. En kısa zamanda yatırımların hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ