Makine Haber

MİB, CE işaretlemesi konusunda daha fazla denetim talep ediyor

MİB tarafından yapılan açıklamada, makinelerin emniyet ve güvenliklerinin tesis edilmesinde CE mevzuatının temel alındığı vurgulanırken; hayati tehlikelere sebep olabilecek riskleri taşıyan makinelerin piyasaya sunulmaması gerektiğinin altı çizildi.

  • 24 Aralık 2019
MİB, CE işaretlemesi konusunda daha fazla denetim talep ediyor

1990 yılından beri tüm makine sektöründe yerli makine üreticilerinin çıkarlarını gözetmek ve yerli makine üretimini desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Makina İmalatçıları Birliği (MİB), emniyet ve güvenlik standartlarına uygun olmayan makinelerin piyasa gözetimi ve denetimi konusunda bir mesaj yayımladı. Makinelerin emniyet ve güvenliklerinin tesis edilmesinde CE mevzuatının temel alındığının vurgulandığı açıklamada, “Çalışanların sağlığı, güvenliği ve emniyeti her şeyin üzerindedir. Hayati tehlikelere sebep olabilecek riskleri taşıyan makineler piyasaya sunulmamalı” denildi.

Denetimsiz makineler önemli riskler içeriyor
MİB’in, makina imalatının temel teknik mevzuatı CE işaretlemesi için daha fazla denetimin gerekli olduğuna inandığının ve bu doğrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmaları desteklediğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Emniyet ve güvenlik standartlarına uygun olmayan makinelerin piyasa gözetimi ve denetimi büyük önem taşımaktadır. Denetimsiz makineler, insan ve çevre sağlığı açısından önemli riskler içermektedir. Bu risklerin giderilmesinde; kısaca makinelerin emniyet ve güvenliklerinin tesis edilmesinde CE mevzuatı temel alınmaktadır. Hayati tehlikelere sebep olabilecek riskleri taşıyan makinelerin piyasaya arz edilmesine izin verilmemelidir. Çalışanların sağlığı, güvenliği ve emniyeti, zaman ve maliyet kaybından öte her şeyin üzerindedir.”

Yerli makinelerin rekabet şansını azaltıyor
Gündemdeki CE denetimi uygulamasının; emniyetsiz, güvensiz ve denetimsiz ithalat ve yerli imalatın engellenmesine yönelik olduğunun kaydedildiği açıklamada, MİB’in sektör adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu çalışmayı desteklediği dile getirildi. Açıklamada, “Sadece fiyat ve teslimat süresi gibi kriterler; kısaca düşük fiyata ve hızlı ticarete önem veren kullanıcıların en ucuz makineyi alabilme çabaları, maalesef sanayicilerimizi CE uygunluğu tam olmayan ithal ve yerli ucuz makinelere yönlendirmektedir. Bu tercihler, CE mevzuatına uygunluğu tam olan yerli makinelerin rekabet şansını azaltmaktadır. CE uygunluğu olmayan makineler; ölüme varan iş kazalarına, ciddi tehlikelere, verimsizliğe ve büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Ticaret savaşları, korumacılık ve yerli üretimin desteklendiği mevcut dünya gündeminde, Türkiye’nin de diğer büyük ülkeler gibi iç pazarını ve yerli üreticisini korumaya yönelik politikalara yönelmesi ve kendini özellikle Uzak Doğu’dan gelen kalitesiz ve denetimsiz makinelere karşı koruması oldukça doğaldır” ifadelerine yer verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ