Makine Haber

Kremayer ve pinyonlu tahrikler için esneklik ve verimlilik

Kremayer ve pinyonlu tahrikler, monte edilmiş pinyonlu redüktörler gerektirir. Söz konusu uygulamalara özel Neugart portföyü, bunun için bu ek opsiyona sahip planet redüktörleri ve hassas konik redüktörleri kapsıyor. Bu sayede, pinyon montajlı sekiz redüktör serisi çok çeşitli gövde ölçüleri ve iletim oranları sağlar.

  • 10 Haziran 2021
Kremayer ve pinyonlu tahrikler için esneklik ve verimlilik

Neugart

Elektrikli tahrik motorunun bir kremayer ve pinyon tahrikindeki dönme hareketi doğrusal bir itmeye dönüştürüldüğünde, sürülen pinyona önemli miktarda radyal ve eksenel kuvvet etki eder. Entegre redüktör/pinyon kombinasyonları, bu spesifik kuvvetleri yüksek mekanik dayanıklılıkları sayesinde çok iyi tolore eder. Neugart tarafından özel olarak bu tür pinyon kremayer uygulamaları için geliştirilen planet redüktörler ve hassas konik dişli kutuları, burada şirketin kendi üretimi olan pinyonları kullanıyor. Böylece, pinyon ve redüktör arasında en iyi teknik uyum sağlanmış oluyor. Bunun ötesinde, redüktörler yüksek performanslı çıkış mili yataklamasında yüksek performanslı konik ve eğik bilyalı rulmanlara sahip. Bunlar oldukça rijittir; dolayısıyla ortaya çıkan radyal ve eksenel kuvvetlere rağmen yüksek ağırlıklar bile dinamik olarak hareket ettirilebilir. Burada, hız ve aktarılabilir torkların pinyonla kombine olarak noktasal hassasiyetle yapılabilmesi için redüktör modellerinde, gövde ölçülerinde ve iletim oranlarında geniş bir ürün gamı mümkündür.

Çok sayıda kombinasyon olanağı
Somut olarak planet redüktörler için iki pinyon türü seçeneği vardır: PK1 pinyonu, redüktörün dişli çıkış miline monte edilmiştir. Burada DIN 5480’e uygun bir iç diş gerekli bağlantı güvenliğini sağlamaktadır. Buna karşın PM1 pinyonu, flanş bağlantılı çıkış milleri olan redüktörlere göre tasarlandı ve EN ISO 9409-1’e göre uygun, mekanik bir arayüz bağlantısı ile donatıldı. Her iki tür de helis dişli olarak, PK1 ayrıca düz dişli olarak da temin edilebilmektedir. Pinyonlar dört farklı modülde ve farklı sayıda dişle temin edilmektedir.

Pinyon opsiyonu toplam sekiz planet redüktör gövde serisiyle kombine edilebiliyor: Bunların arasında; uzun ömürlü ve yüksek performanslı, mükemmel fiyat-performans orantısına sahip standart redüktörleri de kapsayan Economy Line’dan çıkış milli (PLHE) ve çıkış flanşlı (PFHE) birer koaksiyel planet redüktör bulunuyor. Hassas redüktörlerin yüksek doğruluğunu temsil eden Precision Line’da, çıkış milli (PSN ve PLN) ya da çıkış flanşlı (PSFN ve PLFN) ikişer koaksiyel planet redüktör ve birer dik açılı planet redüktör (WPLN ve WPSFN) bulunuyor. Burada pinyonlu redüktörler, 30.000 N’ye kadar itiş kuvvetini taşıyabilir ve maksimum 650 m/dak’ya kadar bir itiş hızına ulaşabilir. İtiş kuvveti ve itiş hızı redüktörün yapı büyüklüğüne ve redüktör tahviline bağlıdır.

Pinyon montajlı hassas konik redüktörler
Hipoid dişlili hassas konik dişli kutuları, tahrik sistem boyunu kısaltır ve bu nedenle dar alanlar için ideal çözümdür. Burada, konik dişlileri spiral formlu dişliler olan özel redüktörler söz konusudur. Eksenler iki paralelde farklı seviyelerde kesişir. Bu, özel bir tür dişli gerektirir: Hipoid dişliler. Bu nedenle ortaya çıkan 90°’lik açı, tahrik motoru çıkış miline 90° kaydırılmıştır ve bu da, aktarma hatlarının toplam uzunluğunu önemli ölçüde kısaltır. Konik dişli kutuları bu nedenle dar alanlardaki uygulamalar için ideal bir çözümdür.
Neugart’ın mevcut konik dişli kutusu portföyü, ayrıca şirketin fabrikasında takılmış bir pinyona sahip iki varyant içerir: WPLN gövde serisi için, gerekli bağlantı güvenliğini sağlayan DIN 5480 standardında yıldız kamaya sahip, ön montajlı pinyon dişlili bir çıkış mili mevcuttur. WPSFN gövde serisi ise, gövde serisindeki tüm modeller gibi, EN ISO 9409-1 doğrultusunda bir arayüzle donatılmış, önceden takılmış bir pinyona sahip bir flanş çıkış mili içerir.

PK1 ve PM1 pinyonları Neugart tarafından üretiliyor ve böylece en yüksek kalite standartlarını garanti edebiliyor.

Çeşitli gereksinimler için çözümler
Pinyon ve dişli kutusu tiplerinin bu çok sayıdaki kombinasyon olanağı, yalnızca en farklı talepler için çözüm olanaklarının bulunmasını değil, genelde birden fazla çözümü garanti ediyor: Buna göre, flanşlı redüktörlerin burulma dayanımı çıkış milli redüktörlere göre daha yüksektir. Örneğin; yapısal boyutlar, durumu belirleyici kriterse, tasarımcı kısa tasarıma sahip giriş flanşlı redüktörleri ya da dik açılı hassas redüktörleri kullanabilir. Belirleyici faktör hassasiyetse, daha yüksek hassasiyet oranını ve burulma dayanımı yüksek hassas redüktörleri seçebilir. Buna karşın, standart uygulamalar için Economy redüktörleri ekonomik açıdan daha cazip bir çözümdür.

Uygulamalar:
Pinyonlu Neugart redüktörler özellikle kremayer uygulamaları için tasarlandı. Pinyonlar ve kremayerler, makine imalatının birçok alanında kullanılabiliyor. Uygun giriş sistemleri, özellikle büyük makineleri hassas ve aynı zamanda hesaplı konstrüksiyon elemanıyla birkaç metrelik mesafelerde hareket ettirme olanağı sağlıyor. Arka arkaya birden fazla kremayer monte edilirse, uzunluk sınırlı olmadığı için büyük portallar da sorunsuzca gerçekleştirilebiliyor. Bir diğer uygulama alanı da bir dişli çember kullanımıdır. Burada pinyonlu redüktör, örneğin bir döner aksı hareket ettirir.
Kremayer çıkışların tipik kullan alanları örneğin; transfer sistemleri, lazer ve plazma makineleri, ahşap ve sac işleme makineleri, robotlar için doğrusal hareket akslarının yanı sıra, kaldırma sistemleri dâhil torna makineleridir. Bu uygulamaların ortak yanı, kremayer sayesinde büyük bir çalışma alanında bile çok yüksek bir doğruluğa ve rijitliğe ulaşılabilmesidir.
Neugart’ın yeni redüktör pinyon kombinasyonları, pinyonla aynı modüle ve aynı dişli tipine (helis ya da düz dişli) sahipse, piyasadaki neredeyse tüm kremayerlerle birlikte kullanılabiliyor. Bunun ötesinde, pinyonun yüksek diş kalitesi söz konusu kremayerin uyumluluğu açısından büyük bir avantajdır.

Redüktör/pinyon/motor kombinasyonunun kolay yapılandırılması
Bu arada yeni pinyonlu redüktörler, Neugart’ın yüksek perfomanslı ve kolay kullanılabilen yapılandırma araçlarına entegre edilmiş durumda. Böylece Tec Data Finder’da (TDF) yalnızca uygun bileşenler kolay ve zaman tasarrufu sağlayacak şekilde seçilmiyor; teknik veri formları ve CAD modelleri de otomatik olarak gönderilebiliyor. Ardından, modeller doğrudan makinenin ya da uygulamanın CAD modeline aktarılabiliyor.
Bunun için gerekli olan eksen takımı, konstrüktörlerin güç aktarma organındaki karmaşık yük eğrilerini hesapladığı ve bu temelde en uygun, uygulamaya özel motor-redüktör pinyon kombinasyonlarını belirleyebildiği Neugart Calculation Programı’nda (NCP) yapılabilir. Pinyon kremayer sisteminin uygulama parametreleri önceden tanımlanmış olan uygulama ekranına hızla girilebiliyor. Bu, benzer redüktör ve pinyon kombinasyonlarının rahatça karşılaştırılmasına olanak verir ve böylece optimum çözümü sağlıyor.

Uygulamaya özgü motor redüktör pinyon kombinasyonu güçlü Neugart Calculation Program’ında (NCP) tasarlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ