Makine Haber

İmalat sanayii Covid-19’un etkileri ile mücadele etmeyi sürdürüyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketinin mayıs ayı sonuçları açıklandı. Ankette göre, nisanda 33,4 olarak ölçülen PMI mayıs ayında 40,9’a yükseldi. Bununla birlikte, eşik değer 50,0’nin altında kalarak sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğine işaret etti.

  • 06 Haziran 2020
İmalat sanayii Covid-19’un etkileri ile mücadele etmeyi sürdürüyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mayıs ayında 40,9’a yükseldi. Ancak, eşik değer 50,0’nin altında kalarak Covid-19 salgını nedeniyle sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Hem üretim, hem de yeni siparişler mayısta da sert yavaşlama kaydederken; buna karşılık bazı firmaların operasyonlarını mayısta yeniden başlatmasıyla düşüşler daha sınırlı gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI mayıs verileri de, Covid-19 salgınının Türk imalat sektörünün genelini olumsuz etkilemeye devam ettiğini gösterdi. Takip edilen 10 sektörün çoğunda belirgin yavaşlama sürdü. Giyim ve deri ürünleri en belirgin hız kaybının gerçekleştiği sektörler oldu. Üretimin dengelenme noktasına ulaştığı kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde ise, veri serisinin başladığı Ocak 2016’dan beri istihdam en güçlü düzeyde arttı.

Hem üretim, hem de yeni siparişler sert yavaşlama kaydetti
Covid-19 salgınının faaliyetleri aksatmaya ve talebi sınırlamaya devam etmesi sonucu hem üretim, hem de yeni siparişler mayıs ayında da sert yavaşlama kaydetti. Ancak bazı firmalar, operasyonlarını mayıs ayında yeniden başlattıklarını bildirdiler. Bu da, düşüşlerin daha sınırlı gerçekleşmesine neden oldu.
İmalatçılar, istihdamı üst üste ikinci ay azalttılar. Ancak, şirketlerin çoğunluğunun personel sayılarını değiştirmemesi nedeniyle düşüş önceki aya göre hız kesti; üretim ve yeni siparişlere göre çok daha ılımlı düzeyde gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki yetersizlik, firmaların satın alma faaliyetlerini yavaşlatmasına ve hem girdi, hem de nihai ürün stoklarını azaltmasına sebep oldu.
Covid-19 kısıtlamalarına bağlı olarak taşımacılıkta yaşanan aksamalar, tedarikçilerin teslimat sürelerinde sert artışa yol açtı. Özellikle yurt dışından yapılan ürün alımlarında güçlükler yaşandığı belirtildi. Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı, girdi maliyetlerinde keskin ve hızlanan bir artışa yol açtı. Girdi maliyetleri enflasyonu son bir yılın en yüksek oranında kaydedildi. Bunun yansıması olarak, imalatçılar satış fiyatlarını nisan ayına ve seri ortalamasına göre daha yüksek bir hızda artırdılar.

Harker: “Önümüzdeki aylarda büyüme bölgesine geçebilir”
Son PMI verilerine göre, Türk imalat sektörünün mayıs ayında Covid-19 salgınının etkileri ile mücadele etmeyi sürdürdüğünü kaydeden IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Bu etkiler, aktivitenin nisan ayındaki sert yavaşlamadan sonra mayısta güçlü bir geri dönüş yapmasına engel oldu. Yine de, yavaşlamanın daha ılımlı gerçekleşmesi sektörün toparlanma yolunda olduğuna işaret etti. Virüsün kontrol altına alınma sürecinin devam etmesi halinde, aktivite önümüzdeki aylarda büyüme bölgesine geçebilir” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ